Magyarországon csökkent a gyermekvállalási kedv a járvány alatt, az északi országokban viszont emelkedett

2022. március 14. – 19:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az oltások miatti aggódás lehet az egyik oka annak, hogy Magyarországon csökkent a januári születésszám – írja a 24.hu. A lap szerint ez volt minden idők legalacsonyabb januári értéke.

A termékenységi ráta (azaz a mutató, hogy egy adott országban a szülőképes korú nők hány gyermeket hoznak világra) 2011-ben mélyponton volt, de azóta növekszik, 2021-ben már 1,59 volt. Tavaly decemberben és idén januárban azonban visszaesett a születésszám.

Azt még tudományosan is vizsgálni kell, hogy pontosan mi történhetett, de az egyik oka az lehetett, hogy pont kilenc hónappal korábban indult be a tömeges oltás Magyarországon, és még nagy volt a bizonytalanság, hogy ajánlott-e a terhes nőknek, vagy sem. A járvány előtti időszakhoz képest majdnem 20 százalékkal esett vissza a születések száma.

A gyermekvállalási kedvet általánosabban nagyban befolyásolja sok más tényező is, például az, hogy a nők szülés után vissza tudnak-e menni dolgozni, valamint a közegészségügy helyzete és a gyermekvállalók állami támogatása. Ezek miatt úgy tűnik, hogy a skandináv államokban pont fordítva volt a helyzet, és egyre többen akartak gyereket vállalni.

Ennek az egyik oka lehet a kedvező helyi gyes, valamint az is, hogy a járvány alatt egyre inkább elterjedt az otthoni munkavégzés és a rugalmas munkaidő, így sokan úgy érezhetik, hogy több idejük van a gyerekekkel foglalkozni.

Bővebben erről a 24.hu cikkében olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!