Kevés a covidos az Ukrajnából Magyarországra menekülők között

2022. március 14. – 21:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a háború miatt – és mert legalább az ötödik hullám leszállóágában érte Európát a háború – manapság kevés szó esik a koronavírus-járványról, annak sincs még vége, ezért az országba érkező menekültek körében folyamatos a tesztelés.

Az RTL Klub erről forgatott most egy riportot, amelyben megszólaltatják beregsurányi tesztelőkonténer önkéntes orvosát, aki a saját tapasztalatai alapján arról számol be, hogy bár csak a tüneteseket tesztelik, az ő körükben jellemzően negatív szokott lenni az eredmény.

Emellett a csatorna az Emberi Erőforrásom Minisztériumánál is rákérdezett a témára. Az Emmi válasza szerint az úgynevezett gyűjtőőpontokon, például Fehérgyarmaton, minden menekülőn végeznek gyorstesztet, és március 9-ig az ötezer elvégzett tesztből 69 lett pozitív, ami 1,5 százalék. Ez még úgy is alacsony, ha figyelembe vesszük, hogy a gyorstesztek az omikron variánsnál a korábbiakhoz képest gyakrabban mutatnak fals negatív eredményt.

Az RTL Klub által megkérdezett szakemberek szerint inkább a megfázás a jellemző az érkezők körében, illetve a hányós-hasmenéses betegség, és mivel az ukrajnai egészségügyi rendszer békeidőben sem igazán erős, olyan betegségek is előfordulnak, amelyek Magyarországon kevésbé gyakoriak, például a tbc. További probléma, hogy a gyerekek körében is kevesebb Ukrajnában a kötelező oltás, ezért fordulhatott elő ott néhány éve nagyobb kanyarójárvány is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!