Az Egyesült Királyság a nyolcadik orvosi segélyszállítmányt és 500 generátort küld Ukrajnába

2022. március 14. – 10:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sajid Javid egészségügyi miniszter a BBC reggeli műsorában beszélt arról, hogy az Egyesült Királyság már több mint 400 millió font (kb. 180 milliárd forint) értékű humanitárius segélyt küldött Ukrajnába, a mostani szállítmányban sebészeti csomagokat és antibiotikumokat küldenek.

Az egészségügyi miniszter azt mondta, alapvető orvosi felszerelésről van ugyan szó, de „ez az, amit Ukrajna kér”.

Beszélt arról is, hogy az Egyesült Királyság 3000 vízumot adott ki eddig szombat óta az „Otthont Ukrajnának” program keretében, aminek a lényege, hogy aki ukrajnai menekülteket fogad be az Egyesült Királyságban az otthonába legalább hat hónapra, bérleti díj nélkül, azt az állam havi 350 fonttal (nagyjából 160 ezer forinttal) hálálja meg a befogadóknak.

Ezen kívül 500 generátort is küldtek az országba Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vadim Prystaiko, Ukrajna brit nagykövete kérésére. A generátorok 20 000 épület áramellátására lesznek elegendőek, és segítenek majd a kórházak, menedékhelyek és közszolgáltatások működésében, közölte Kwasi Kwarteng brit üzleti, energiaügyi és iparstratégiai államtitkár. Ezzel gyengíteni akarják Oroszország kísérleteit az ukrán energiaellátás korlátozására.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!