Nem bírnak tovább dolgozni a csernobili atomerőműben ragadt karbantartók

2022. március 13. – 23:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csernobili atomerőmű munkatársai annyira elfáradtak, hogy abbahagyták a biztonsági berendezések javítását és karbantartását – közölte vasárnap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). A NAÜ-t erről az ukrán hatóságok tájékoztatták.

Az atomerőmű dolgozói azért álltak le a munkával, mert már három hete megállás nélkül dolgoznak, fizikailag és lelkileg is kimerültek.

Ugyanis február 24-e óta, amióta elfoglalták az orosz erők a létesítményt, a dolgozók nem tudtak műszakot váltani. Senki nem biztosítja a hazaút alatt a biztonságukat, ahogy az erőműbe jövő váltás épségét sem lehet garantálni. Több mint 200 ember ragadt az erőműben.

Nagyjából egy hete a munkások arról számoltak be a BBC-nek, hogy fogy az élelem és a gyógyszer, napi egyszer ettek, és állítólag szinte csak kenyér és zabkása áll a rendelkezésükre. Az orosz erők felajánlották, hogy visznek nekik élelmet, de az ukránok visszautasították, mondván, csak propagandafogás lenne. Már akkor aggódtak, hogy lelkileg tönkreteszi őket a helyzet, és ez rámegy majd az erőmű biztonságára is.

Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója nemrég olyan keretrendszert javasolt, amely lehetővé tenné az ügynökség számára, hogy technikai és egyéb segítséget nyújtson Ukrajna összes nukleáris létesítményének biztonságos üzemeltetéséhez. Grossi erről a múlt héten tárgyalt Dmitro Kuleba ukrán, illetve Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – áll a NAÜ közleményben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!