„A sofőr megfordult, de tovább lőttek minket” – a kórházi kezelőben beszélt kísérője az amerikai újságíró lelövéséről

2022. március 13. – 20:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Brent Renaud díjnyertes dokumentumfilmes-újságírót vasárnap lőtték le az ukrajnai Irpinyben, látszólag minden különösebb előzmény nélkül. Az ukrán hírügynökségek szerint orosz fegyveresek ölték meg a férfit.

Az 50 éves Renaud barátjával, Juan Arredondóval filmezte a menekülteket a Kijevtől észak-nyugatra fekvő város egyik hídjánál.

„Aztán beültünk egy autóba, mert valaki felajánlotta, hogy elvisz minket a másik hídhoz. Átmentünk egy ellenőrző ponton, aztán lőni kezdtek ránk. Úgyhogy a sofőr megfordult, de tovább lőttek minket. A barátomat, Brent Renaud-t meglőtték, és ott kellett hagynunk”

– Arredondo ezt már egy ukrán kórházban, egy asztalon fekve mesélte el, miközben épp orvosok dolgoztak rajta.

A férfi azt mondta: nem tudja, mi lett barátjával miután elmenekült, de azt még látta, hogy Renaud-t a nyakán találták el, a halálát pedig nem kérdőjelezte meg senki. A Twitteren meg is jelent egy kép a férfi véres holttestéről.

Renaud halálakor ellentmondásos információk keringtek azzal kapcsolatban, hogy kinek is dolgozott, miután egy New York Times-hoz tartozó sajtóigazolványt találtak nála. Ahogy korábban írtuk, a lap cáfolta, hogy a férfi az ő megbízásukból lett volna Ukrajnában. Azt írták, hogy Renaud dolgozott többször is a lapnak, legutóbb 2015-ben, de nem volt a lap szerkesztőségének a tagja. Az ukrán eseményekről sem a Times kötelékében tudósított.

Az Interfax nyilvánosságra hozta a sajtóigazolványa képét. Ezen New York Times szerepelt, de a Times szerint a kártyát egy évekkel ezelőtti munka miatt kapta tőlük a megölt újságíró. Ezért lehetett nála, és nem azért, mert a lap Ukrajnában dolgozó csapatához tartozott.

Reanud az MSNBC-nek, illetve a Time magazin televíziós és filmes részlegének dolgozott egy menekültekről szóló sorozaton – állítja a Brent Renaud bátyja, ám az MSNBC egyelőre nem tett közzé semmit a filmes halálával kapcsolatban. A Time ugyanakkor közleményben ismerte el, hogy Renaud nekik dolgozott. A Time részvétét fejezte ki az elhunyt férfi családjának.

A Renaud-testvérek korábban Peabody-díjat nyertek a Last Chance High című dokumentumfilm-sorozatukkal – írja a New York Times. Bátyja szerint Renaud korábbi tapasztalatai miatt már gyakorlottan mozgott veszélyes helyzetekben, támadtak rá már gengszterek, és volt, hogy Kambodzsában tüzet nyitottak a kocsijára.

A férfi halálával kapcsolatban Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója a CBS egyik műsorának nyilatkozott. Sullivan szerint „sokkoló és rettenetes”, ami történt. Renaud haláláról épp azelőtt szerzett tudomást, hogy bekapcsolódott volna az adásba. Azt mondta, még meg kell vizsgálnia kollégáival és az ukránokkal együtt, hogy pontosan mi történt, mielőtt kitalálnák a megfelelő válaszreakciót a riporter halálára. Sullivan ugyanakkor azt ígérte, hogy miután mérlegeltek, „megfelelő következményekre” számíthat Oroszország, ha tényleg az oroszok a felelősek az újságíró lelövéséért.

Az ukránok is reagáltak, mégpedig azzal, hogy Irpiny polgármestere kitiltotta az újságírókat a városból. „Mától kezdve megtiltjuk az újságíróknak, hogy belépjenek Irpinybe. Az ő életüket, és a várost védők életét is meg akarjuk menteni” – közölte Olekszandr Markushin polgármester. Arra is felszólította a riportereket és az ukrán civileket, hogy ne tegyenek közzé a neten információkat a katonákról, felszereléseikről vagy bármiről, ami a tartózkodási helyükre utalhat.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!