A lengyel elnök szerint Putyin tömegpusztító fegyvereket is bevethet, és az gyökeresen új helyzetet fog jelenteni

2022. március 13. – 10:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel elnök szerint gyökeres változást okozna a NATO-ban, ha Putyin tömegpusztító fegyvereket használna.

Andrzej Duda lengyel elnök a BBC műsorában – a NATO vasárnap reggeli álláspontjával azonosan – azt mondta, Oroszország vegyi fegyvereket is bevethet, mivel Vlagyimir Putyin „nagyon nehéz helyzetben van”.

„Valójában politikailag már elvesztette a háborúját, és katonailag sem nyeri meg” – mondta.

Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP
Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Tömegpusztító fegyverek esetleges orosz bevetéséről azt mondta „az biztos, hogy az észak-atlanti szövetségnek [NATO] akkor le kell ülnie, és komolyan át kell gondolnia, hogy mit tegyen, mert akkor komoly veszély lesz, nemcsak Európára vagy térségünkre, hanem az egész világra.”

Beszélt arról is, hogy miért nem adnak mégse MIG29-es vadászrepülőket az ukránoknak. „A szövetségesek felelőssége miatt nem tudjuk átadni a repülőgépeket, mert úgy gondoljuk, hogy (…) ez nehéz helyzetbe hozhatja a NATO-t”.

„Repülőgépek áthelyezése, vagy Ukrajna légterének megvédése az orosz harci repülőgépekkel szemben egy komoly katonai és komoly döntés lenne, mert ez azt jelentené, hogy NATO-repülőgépeket kell beküldeni Ukrajna légterébe, és ott a NATO és az orosz repülőgépek egymással harcolnának, és ez egy harmadik világháború kitörését jelentené.”

Duda kijelentette, hogy attól tart, hogy ha Ukrajnában sikerrel jár, Oroszország a lengyelországi invázió felé venné az irányt. Azt is mondta, hisz abban, hogy a NATO-szövetségesek megvédik őket, ha ez megtörténik. „Nem akarunk az orosz befolyási övezetbe kerülni, kirángattuk magunkat onnan, és nem akarunk oda visszamenni” – mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!