Néhány romániai Mol-kúton tényleg túlárazták a benzint, a fogyasztóvédelem megbüntette őket

2022. március 11. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról csütörtökön a Telex beszámolt, szerdán a közösségi médiában terjedő képek miatt Romániában is roham volt benzinkutakon, miután Mol-kutaknál már 11 lejbe (megközelítőleg 844 forintba) kerül egy liter benzin. Emiatt Romániában dugók, a benzinkutaknál pedig hatalmas sorok alakultak ki.

A pánikhangulat felesleges volt, a román versenyhivatal ár-összehasonlító weboldala szerint az erdélyi városokban csütörtökön átlagosan 7,99 lej és 8,40 lej között lehetett standard benzint vásárolni, a gázolaj ára 7,97 lej és 8,94 lej között mozgott.

Az egyik facebookon terjedő kép, ami elindította a pánikot. Mára kiderült, csak néhány kutat érintett a túlárazás.
Az egyik facebookon terjedő kép, ami elindította a pánikot. Mára kiderült, csak néhány kutat érintett a túlárazás.

Ma a maszol.ro arról adott hírt, hogy a román fogyasztóvédelmi hivatal (ANPC) vizsgálatot indított, és több kutat meg is büntetett a túlárazás miatt. Összesen 370 ezer lej (csaknem 29 millió forint) értékben szabtak ki bírságokat az üzemanyag-forgalmazókra, a legnagyobb összegű büntetés 100 ezer lej volt.

A fogyasztóvédelem szóvivője a bejelentésben nem említette név szerint a Molt, csak annyit mondott, hogy a szóban forgó kőolajipari vállalat 215 kutat működtet. A magyar cég romániai hálózatában pontosan ennyi benzinkút van, szinte biztos tehát, hogy a Mol Románia az érintett vállalat.

A maszol szerint sejteni lehetett, hogy a kormány példát fog statuálni, Virgil Popescu energiaügyi miniszter már egy korábbi nyilatkozatában a Molt tette felelőssé a szerdai üzemanyag felvásárlási hisztériáért.

Megbírságolták azt a belényesi benzinkutat is, ahol szerdán 11 lejes áron adták az üzemanyagot. Az itt készült fotók terjedtek el a Facebookon, kiváltva a pánikot és a tankolási lázat országszerte. A Mol-partner kút tulajdonosának 35 ezer lejt (megközelítőleg 2,7 millió forintot) kell fizetnie, amiért indokolatlanul magas áron forgalmazta az üzemanyagot.

A Mol román cége közleményt adott ki, ami szerint a cég elítél minden elvtelen, pánik keltésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot. Hangsúlyozták azt is, hogy a vállalatnak nincs beleszólása a franchise rendszerben működő kutak árainak alakításába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!