Az USA szövetségeséül jelölte Katart és Kolumbiát, két olajban gazdag országot

2022. március 11. – 07:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokkal szövetséges, nem NATO-tag országok közé jelölte Joe Biden amerikai elnök Katart helyi idő szerint csütörtökön, és ugyanezt helyezte kilátásba Kolumbia számára is, tudósít az MTI.

Biden már januárban, Tamím bin Hamad Ál Száni katari emír washingtoni látogatásán ígéretet tett arra, hogy megadja Dohának ezt a fajta különleges státuszt, amely egyebek között stratégiai munkakapcsolatot létesít biztonsági téren a két ország között, így az amerikai hadsereggel is.

Az amerikai elnök csütörtökön Iván Duque kolumbiai elnököt fogadta a washingtoni Fehér Házban, és bejelentette, hogy ugyanennek a státusznak a megadását tervezi a dél-amerikai ország számára is.

Az Egyesült Államok és Kolumbia egyebek között a migráció terén működik együtt, és – mint vezetőik most közölték – szeretnének közösen kidolgozni egy regionális migrációs megállapodást az amerikai kontinens országai számára. Kolumbiában jelentős számú venezuelai bevándorló él, akik a hazájukat sújtó belpolitikai és gazdasági válság elől menekültek el a szomszédos államba. Az Egyesült Államokra elsősorban délről, Mexikó felől nehezedik migrációs nyomás.

Duque felajánlotta Bidennek, hogy megemeli a kolumbiai kőolaj részesedését az amerikai importon belül, ezzel is segítve az árak stabilizálását. A kolumbiai elnök megjegyezte, hogy Bogotá nagyobb mennyiséget tud szolgáltatni, mint Venezuela. Az Egyesült Államok, amely nem ismerte el Nicolás Maduro venezuelai elnök 2018-as újraválasztását, és egy sor szankciót vezetett be Caracasszal szemben, a közelmúltban újra kapcsolatba lépett a venezuelai kormányzattal. Biden mindazonáltal most megjegyezte, hogy az Egyesült Államok és Kolumbia eltökélt abban, hogy „támogassa a demokrácia visszaállítását” Venezuelában.

A Wikipedia szerint Katar a 17., Kolumbia a 22. a világ olajtermelő országainak listáján.

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban is megemelkedtek az energiaárak. Az ukrajnai háború miatt ráadásul Washington a héten új szankciócsomagot jelentett be, amelynek értelmében betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!