Ez történt a háború 15. napjának estéjén

2022. március 10. – 23:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Mariupol alpolgármestere szerint a város több mint 1200 halottja közül sokakat úgy kellett eltemetniük, hogy beazonosítani sem tudták őket. Az ukrán miniszterelnök-helyettes később azt mondta, csütörtökön senkit nem sikerült kimenekíteni a városból.
  • Szintén Mariupolban az oroszok korábban egy szülészeti klinikát támadtak meg: ezt az ukrán elnök, Zelenszkij háborús bűnnek minősítette. Csütörtök délután az Európai Unió is elítélte a történteket.
  • Oroszország minden nap délelőtt (moszkvai idő szerinti) 10 órára tűzszünetet ígért Ukrajnának, hogy evakuálni tudják a civileket – bár az ukránok szerint ezeket a szüneteket eddig nem igazán tartotta be az orosz fél.
  • Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Putyinnal telefonált. Ezután újságírói kérdésekre elmondta, hogy habár teljes tűzszünetet kért Moszkvától Franciaország és Németország is, az orosz elnök „elfogadhatatlan feltételeket” állított ennek betartásáért cserébe.
  • Kivonult Oroszországból a Goldman Sachs, az első nagy Wall Street-i bank, amely felfüggeszti kapcsolatát Oroszországgal a háború miatt. Letiltotta az új orosz felhasználókat a Google Cloud, illetve még az orosz kutyákat is kizárták a világ legnagyobb kutyaversenyéről.
  • Putyin a szankciókkal kapcsolatban arról beszélt, hogyha a Nyugat tovább növeli a nyomást Oroszországon, szerinte globális élelmiszerár-drágulás fog jönni. Az USA eközben újabb szankciókat lengetett be Oroszországgal szemben.
  • Az EU vezetői emellett megállapodtak az orosz üzemanyagok fokozatos kivonásáról, viták és akadályok viszont továbbra is állnak az országok előtt határidők, ársapkák terén.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!