Karneváli hangulatú tüntetést tartottak Brazíliában a környezet védelmében

2022. március 10. – 05:47

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezren tiltakoztak szerdán a brazil fővárosban, a törvényhozás épülete előtt a Jair Bolsonaro elnök által támogatott törvénytervezetek ellen, amelyek gyengítenék az Amazonas környezetvédelmi védelmét és engedélyeznék a bányászatot az őslakosok földjein, írja az MTI.

A rendezvényt Caetano Veloso népszerű énekes és három tucat másik brazil zenész kezdeményezte annak érdekében, hogy felszólítsa a törvényhozókat, állítsák le az Amazonas esőerdeinek pusztítását.

Fotó: Adriano Machado / Reuters
Fotó: Adriano Machado / Reuters

Tollas fejdíszt viselő őslakosok, növényvédő szerek mezőgazdasági használata ellen tiltakozó transzparenseket tartó diákok és méheknek öltözött gyerekek keveredtek a tömegbe, amely egy óriási felfújható vízidisznó és egy pingvin alatt haladt.

Priscila Borges egyetemi tanár, aki fának öltözött, azt mondta, hogy Brazília környezetét veszélyezteti a mezőgazdaság terjeszkedése és az agrárbiznisz érdekeit szolgáló kormány.

„A helyzet kritikus, ez a kormány elpusztítja azt, ami az erdeinkből megmaradt”

– idézte őt a Reuters.

Fotó: Adriano Machado / Reuters
Fotó: Adriano Machado / Reuters

A gyűlésen az ellenzett jogszabályok között szerepel egy olyan törvényjavaslat, amely amnesztiát adna azoknak a földbirtokosoknak, akik évtizedek óta illegálisan megszállják a kormányhoz tartozó vagy hagyományosan őslakos közösségek által lakott földeket. Más törvényjavaslatok gyengítenék a környezetvédelmi engedélyezés követelményeit, és növelnék a mezőgazdasági termelők által használható növényvédő szerek és gyomirtók számát.

Fotó: Adriano Machado / Reuters
Fotó: Adriano Machado / Reuters

Egy negyedik törvényjavaslat, amelyet a kormány arra hivatkozva, hogy az ukrajnai háború megzavarta a gabonafélék termesztéséhez szükséges műtrágyaellátást, gyorsított eljárásban szeretne keresztülvinni a kongresszuson, engedélyezné a bányászatot és az olajkitermelést az alkotmány által védett őslakos rezervátumokban.

Jair Bolsonaro brazil elnök nemrég Budapesten járt, a látogatás körül nem volt nagy médiafelhajtás annak ellenére, hogy ő a világ ötödik legnépesebb országának államfője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!