Magyarország ismét szigorította a Romániából érkező ukrán állampolgárok ellenőrzését

2022. március 9. – 11:24

frissítve

Vig Emese
Vig Emese
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas sorok alakultak ki szerda hajnalban a román–magyar határátkelőknél, miután a magyar hatóságok szigorították azoknak az ukrajnai állampolgároknak az ellenőrzését, akik nem rendelkeznek biometrikus útlevéllel.

A Digi24 hírtelevízió helyszíni tudósítása szerint a borsi határátkelőnél a határrendészet külön két sávot alakított ki az Ukrajnából menekülők számára, a magyar határőrség pedig ujjlenyomatot vesz azoktól az állampolgároktól, akiknek nincsen biometrikus útlevelük. A kocsisor emiatt több mint egy kilométeresre duzzadt, a várakozási idő pedig akár két és fél órára is kinyúlik. Hasonlóan rossz a helyzet a Szatmár megyei Csanálosnál is.

A román határrendészet közlése szerint a magyar hatóságok arról értesítették őket, hogy kedd délutántól a biometrikus útlevéllel nem rendelkező ukrán állampolgárok számára további ellenőrzési formalitásokat vezetnek be, mindez pedig megnöveli a határon a várakozási időt.

A román határrendészet ezek után felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal a határon való közlekedés egyszerűsítése érdekében, ennek az eredménye, hogy a Romániából való kilépéskor külön ellenőrző pontokat alakítottak ki az ukrán menekültek számára, a megfelelő útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok így egyszerűbben léphetnek be Magyarország területére.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!