Kémkedéssel vádol az amerikai kormány egy orosz kettős állampolgárságú nőt

2022. március 9. – 05:47

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz propaganda terjesztésével és kémkedéssel vádolnak egy orosz-amerikai állampolgárságú nőt az Egyesült Államokban, írja a CNN. Elena Branson ellen az a vád, hogy az orosz kormány ügynökeként tevékenykedett illegálisan, mert a külföldi ügynökök nyilvántartásáról szóló törvény ellenére szándékosan nem jelentette le, hogy szoros kapcsolatban van Oroszországgal. Ezen kívül vízummal kapcsolatos csalással és az FBI megvezetésével is vádolják. A nő 2020-ban egyébként Oroszországba menekült.

A vád szerint Branson 2011 óta dolgozott azon, hogy képviselje az orosz érdekeket Amerikában, amelynek részeként orosz tisztviselőket ismertetett össze amerikai lobbistákkal és üzletemberekkel, illetve olyan szervezeteket is irányított, amelyek nyilvánosan népszerűsítették az orosz kormány politikáját.

Az egyik ilyen szervezet a Russian Center New York, ami több tízezer dollár támogatást kapott az orosz kormánytól, amiért cserébe orosz tisztviselők adták utasításba, hogy mit és hogyan kell kommunikálnia a szervezetnek, és milyen rendezvényeket tartsanak. Az egyik ilyen kampány az I Love Russia nevet kapta, és kifejezetten amerikai fiataloknak próbáltál vele népszerűsíteni az orosz politikát.

Bransont 2020-ban az FBI is kifaggatta, akiknek tagadta, hogy kapcsolatban állna orosz tisztviselőkkel, és hogy az orosz kormány érdekeit képviselné Amerikában. A New York-i orosz központban aztán házkutatást is tartottak, Branson pedig utána egy hónappal Moszkvába repült. A nő az orosz Russia Todaynek később azt nyilatkozta, hogy azért menekült el Amerikából, mert félt, hogy letartóztatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!