Újraindul Aleksandar Vučić a szerb köztársasági elnöki posztért

2022. március 6. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Újra Aleksandar Vučić hivatalban lévő államfőt indítja a köztársaságielnök-választáson a Szerb Haladó Párt (SNS) – erről döntött a legnagyobb szerbiai párt vezetése vasárnap az MTI híradása szerint.

Ana Brnabić miniszterelnök jelentette be vasárnap, hogy „a tettek jelölték ki a köztársaságielnök-jelöltet, és a tettek magukért beszélnek”, Aleksandar Vučić pedig az utóbbi öt évben kiválóan végezte munkáját, ezért ismét őt jelöli az SNS. Aleksandar Vučić jelölését a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség is támogatja.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök mandátuma május 31-én jár le. A köztársasági elnököt az állampolgárok közvetlen, titkos szavazással választják meg április 3-án (a magyar parlamenti választásokkal egyidőben), amikor ezzel egyidőben előrehozott parlamenti választás, és néhány helyen önkormányzati választás is lesz.

A várakozások szerint április harmadikán legalább tíz jelölt közül választhatnak a szerbiai állampolgárok. Az induláshoz egy-egy jelöltnek tízezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie. Korábban már többen is jelezték, hogy indulnának a megmérettetésen. Indulni kíván Zdravko Ponoš, a szerb hadsereg egykori vezérkari főnöke, Boško Obradović, a szélsőjobboldali Dveri mozgalom vezetője, Miloš Jovanović, a szintén jobboldali Szerbiai Demokrata Párt elnöke, Srđan Škoro újságíró és Miša Vacić, a Szerb Jobboldal nevű szerb nacionalista párt vezetője is.
Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát és még egy voksot, akkor második fordulót kell tartani, amelyen a két legtöbb szavazatot szerző jelölt méri össze erejét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!