Április 3-án elnökválasztás is lesz Szerbiában

2022. március 2. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

Április harmadikára írta ki a szerb elnökválasztást Ivica Dacic leköszönő házelnök szerdán Belgrádban, írja az MTI. Az elnökválasztás napján előrehozott parlamenti választást, valamint egyes településeken, például a fővárosban, Belgrádban önkormányzati választást is tartanak. Aleksandar Vucic köztársasági elnök mandátuma május 31-én jár le. A köztársasági elnököt az állampolgárok közvetlen, titkos szavazással választják meg.

Aleksandar Vucic hivatalosan még nem jelentette be, hogy indulna a választáson. Az általa vezetett Szerb Haladó Párt március 7-i ülésén határozzák meg, ki is lesz az indulójuk, de szinte biztosra vehető, hogy Aleksandar Vucicot fogják jelölni. A Szerbiai Szocialista Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Radikális Párt is úgy nyilatkozott, hogy elnökjelöltként Aleksandar Vucicot kívánja támogatni.

Indulni kíván a köztársasági elnöki posztért Zdravko Ponos, a szerb hadsereg egykori vezérkari főnöke, Bosko Obradovic, a szélsőjobboldali Dveri mozgalom vezetője, Milos Jovanovic, a szintén jobboldali Szerbiai Demokrata Párt elnöke, Srdjan Skoro újságíró és Misa Vacic, a Szerb Jobboldal nevű szerb nacionalista párt vezetője is. A várakozások szerint április harmadikán legalább tíz jelölt közül választhatnak a szerbiai állampolgárok. Az induláshoz egy-egy jelöltnek tízezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie.

Aleksandar Vucic szerb elnök Belgrádban január 16-án. Fotó: Marko Djokovic/MTI/EPA
Aleksandar Vucic szerb elnök Belgrádban január 16-án. Fotó: Marko Djokovic/MTI/EPA



Közvélemény-kutatások szerint Aleksandar Vucic támogatottsága jelenleg 50 százalék alatt van, egy februári felmérés szerint a szavazópolgárok 45,7 százaléka adná voksát a hivatalban lévő elnökre. Az ellenzéki jelöltek közül a legtöbb szavazatra a baloldal jelöltje, az egykori vezérkari főnök, Zdravko Ponos számíthatna, rá az állampolgárok 10,8 százaléka szavazna, míg a szélsőjobboldali Bosko Obradovicot a szavazópolgárok 8,5 százaléka támogatná. Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát és még egy voksot, akkor második fordulót kell tartani, amelyen a két legtöbb szavazatot szerző jelölt méri össze erejét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!