Az egyik független orosz lap szerint a hatóságok blokkolták az oldalukat, mert a háborúra háborúként hivatkoztak

2022. március 6. – 14:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz hatóságok blokkolták az egyik utolsó független oroszországi lapot, a Mediazonát, mert az ukrajnai háborúról tudósítottak, állítja a lap.

Közleményük szerint azért blokkolták őket, „mert őszintén tudósítunk arról, ami Ukrajnában történik, és az inváziót inváziónak, a háborút pedig háborúnak nevezzük”. A lap szerint Oroszország az elmúlt napokban „katonai cenzúrát vezetett be, és szinte már nincs független média az országban”. A cenzúra ellenére folytatni fogják a munkát, mondják. Az online portál 2014-ben alapította a Pussy Riot két tagja, Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova.

A háború kirobbanása óta Oroszország keményen fellép a sajtóorgánumok ellen. A hét elején az Ekho Moskvy rádióállomást és a Dozhd TV-csatornát szüntették meg, az újságírókat pedig „külföldi ügynököknek” minősítettek, írja a Guardian.

Oroszországban pár napja fogadtak el egy törvényt, miszerint börtön jár azért, ha valaki – moszkvai értelmezés szerint – hamis híreket közöl a hadseregről. Azóta a BBC is felfüggesztette a munkát, az országban pedig betiltották a Facebookot és a Twittert is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!