Németország állampolgárságtól függetlenül mindenkit befogad Ukrajnából

2022. március 6. – 12:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Németország állampolgárságtól függetlenül mindenkit befogad az orosz invázió miatt Ukrajnából elmenekülő emberek közül – mondta Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter a Bild am Sonntag című lapban közölt vasárnapi interjúban, amelyben hangsúlyozta, hogy a legfontosabb feladat a menekültek elosztása az Európai Unió tagországai között.

A menekültek túlnyomó többsége ukrán állampolgár, vagy ukrajnai tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi, akik ezt a jogállást „magukkal hozzák”, így mentesülnek a hosszadalmas menekültügyi eljárás alól, írja az MTI. Nancy Faeser rámutatott: első alkalommal fordul elő, hogy az összes uniós ország háborús menekülteket fogad be,

„különösen keleti szomszédaink”.

Ez „teljesen más helyzet, mint ami eddig Európában volt” – mondta. A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség adatai szerint az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió kezdete óta 27 491 menekült érkezett a kelet-európai országból Németországba. Ez a szám az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint meredeken emelkedhet a következő időszakban, és akár a 225 ezret is elérheti.

A hannoveri vásárcsarnok területén sátorfalvakat alakítanak ki a menekültek számára.

Fotó: Lino Mirgeler / AFP Fotó: Lino Mirgeler / AFP
Fotó: Lino Mirgeler / AFP
Fotó: Lino Mirgeler / AFP

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!