Több mint száz Nobel-díjas követeli, hogy Putyin vonja vissza a csapatait Ukrajnából

2022. március 4. – 08:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 103 Nobel-díjas írta alá azt a kiáltványt, amelyben az ukrajnai háború befejezésére és az orosz csapatok Ukrajnából való kivonulására szólítottak fel – írja az MTI.

„A maghasadás felfedezése megteremtette az alapot a nukleáris pusztító fegyverek megépítéséhez. Jelenlegi mennyiségük alkalmas arra, hogy a Földet lakhatatlanná tegyék az emberek számára, és megsemmisítsék az emberi civilizációt. Ilyen fegyvereket ezért soha nem szabad használni!”

– olvasható a csütörtöki kiáltványban, amely Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatára is hivatkozik, és arról is ír, hogy a tudomány erős fegyvereket adott a politikusok kezébe, de nekik azokat békés célokra, a világ jóléte és boldogsága érdekében kellene felhasználniuk.

„Felszólítjuk Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jog szerinti megállapodásokat, hívja vissza fegyveres erőit, és kezdjen tárgyalásokat, teremtsen békét”

– zárul a nyilatkozat, amely a Max Planck Társaság és a Nobel-díjasok lindaui találkozója nevű szervezet kezdeményezésére született meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!