Megugrott a magyar útlevéligénylések száma

2022. március 4. – 07:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megnőtt a fővárosi okmányirodákban a forgalom, sokan igényelnek útlevelet, vagy hosszabbítják meg a meglévő papírjuk érvényességét – írja a Népszava.

A lap adatai szerint 2019-ben, azaz a koronavírus-járvány előtti időszakban átlagosan 1500-2000 darab útlevéligénylés volt naponta. Később ez a járvány idején lecsökkent 1200-1500-ra. A háború kezdete óta viszont nagyobb az igény: az orosz–ukrán háború ötödik napján csaknem 9800 darab kérelmet nyújtottak be.

Az adatokat szolgáltató Belügyminisztérium szerint ezek a számok önmagukban alkalmatlanok messzemenő következtetések levonására, hosszabb időszakot érdemes vizsgálni. A forgalom megnövekedéséhez az is hozzátartozik, hogy a koronavírus alatt lejárt dokumentumokat csak június 30-ig lehet használni.

A minisztérium sajtóosztálya szerint az útlevélkérelmek elbírálása nem húzódik el. A fővárosi kormányablakoknál azonban legkorábban csak májusra, júniusra vagy egyáltalán nem lehet időpontot foglalni. Vidéken ehhez képest jobb a helyzet, ott egy-két napon belül van szabad időpont.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!