A NAÜ aggódik amiatt, hogy az orosz erők közelednek a Zaporizzsja atomerőműve felé

2022. március 2. – 13:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos aggodalmának adott hangot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a Csernobilnál dúló harcok miatt, sajtóforrások szerint a NAÜ vezetői szerdán Bécsben tanácskoznak a harcok nukleáris létesítményekre jelentett veszélyeiről, írja az MTI. Rafael Grossi felidézte a csernobili atomerőmű esetét, amelyet múlt csütörtökön orosz légideszantosok – sajtóértesülések szerint súlyos harcokat követően – teljesen az ellenőrzésük alá vontak. Nem sokkal később Kijev arról tájékoztatott, hogy a csernobili mérőállomások jelentős része a radioaktivitás szintjének megemelkedését jelezte, később aztán kiderült, hogy csak a tankok verték fel a radioaktív port, aggodalomra nincs ok. Kedden írtuk meg, hogy újra működik néhány mérőállomás Csernobilban, a sugárzás visszatért a korábbi szintre.

Civilek állják el az atomerőműhöz vezető utat – Fotó: Eyepress / AFP
Civilek állják el az atomerőműhöz vezető utat – Fotó: Eyepress / AFP

Grossi arra is felhívta a figyelmet, hogy értesülései szerint az orosz erők közelednek a kelet-ukrajnai Zaporizzsja atomerőműve felé, szerinte az itt lévő hat reaktor egyelőre biztonságban van. Ukrajnában négy atomerőmű található, amely az ország energiaellátásának mintegy felét biztosítja. A zaporizzsjai a legnagyobb, egyben legrosszabb állapotú atomerőmű Európában.

Szombaton az orosz csapatok Harkiv városánál megrongálták egy nukleáris hulladéklerakó elektromos transzformátorát, vasárnap pedig az ukrán nukleáris hatóságok azt közölték, hogy rakéták találtak el egy kijevi nukleáris hulladéklerakót. A NAÜ értesülései szerint a létesítményekben nem keletkezett kár, de további vizsgálatok szükségesek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!