Az ukrán hadsereg állítja, megszerezték az orosz haditervet

2022. március 2. – 19:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán haderők egyesített műveleti irányítása szerint sikerült megszerezniük az orosz haditerv részleteit, amelyet egy elmenekülő orosz egység hagyott hátra a közlés szerint.

A terveket ismertető Ukrán Pravda cikke arról ír, hogy a haditerveket január 18-án hagyták jóvá, és ez eredeti tervek úgy szóltak, hogy az orosz hadsereg február 20. és március 6. között, vagyis 15 nap alatt teljes Ukrajnát elfoglalja. A támadás – ezekhez a tervekhez képest csak négy nap késéssel, február 24-én hajnalban indult el.

Elképzelhető persze, hogy orosz dezinformációról van szó, és így szándékosan hátrahagyott dokumentumokról beszélhetünk. Ez bevett taktika a háborúban, a második világháborúban például a brit hírszerzés a szövetségesek szicíliai invázióját titkolták el sikerrel úgy, hogy hamis haditerveket rejtettek egy halott katona ruhájába, ez volt az Operation Mincemeat.

Érdemes felidézni: az orosz invázió napján felmerült, hogy Putyin hadüzenete nem is február 24-én, hanem három nappal korábban, február 21-én készült – de már ez is a tervekben szereplő február 20. után volt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!