Zelenszkij az EP előtt: Senki nem fog megtörni bennünket

2022. március 1. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Videón keresztül bejelentkezett és beszédet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden az Európai Parlamentben, az Ukrajna elleni orosz agresszióval foglalkozó rendkívüli plenáris ülésen. Roberta Metsola, az EP elnöke köszönetet mondott neki. „Elnök úr, köszönjük, hogy megmutatta a világnak, mit jelent kiállni. Köszönjük, hogy emlékeztet bennünket az önelégültség veszélyeire” – mondta Metsola, aki a beszédében az ukrán emberek hősiességét magasztalta.

Zelenszkij maga is az ukrán nép erejéről beszélt, arról, hogy „az ukránok hihetetlenek”, és arról, hogy „a legjobb embereiket” áldozzák fel, a legerősebbeket, a legelvhűbbeket. „Senki sem jöhet be és avatkozhat bele a szabadságunkba, az országunkba. Senki sem fog megtörni bennünket. Erősek vagyunk. Ukránok vagyunk” – mondta.

Ursula Von Der Leyen és EP-képviselők állva tapsolnak Zelenszkij elnök beszéde után az Európai Parlament rendkívüli ülésén – Fotó: Yves Herman / Reuters
Ursula Von Der Leyen és EP-képviselők állva tapsolnak Zelenszkij elnök beszéde után az Európai Parlament rendkívüli ülésén – Fotó: Yves Herman / Reuters

Az ukrán elnök beszédében arról is szó volt, hogy Oroszország ukrán gyerekeket támad, csak hétfőn 16 gyerek halt meg. Zelenszkij arra kérte az Európai Parlamentet, bizonyítsák be, hogy velük vannak, „igazi európaiak”, nem utasítják vissza Ukrajnát.

Az ukrán elnököt felállva tapsolták a képviselők. A rendkívüli ülést érzelmes jelenetek kísérték végig. Kezdéskor felállva ünnepelték az ukrán nagykövetet, az ukrán zászlóval díszített pólókban jelentek meg képviselők.

Metsola négy alapvető elvet jelölt ki az ülésen az EU jövőjét illetően. Az első, hogy Európa nem függhet az orosz gáztól. Másodszor: nem fogadhatják tárt karokkal a Kreml pénzét és tehetnek úgy, mintha nem járna ezzel semmi. Harmadjára: a védekezést, biztonságot meg kell erősíteni. Negyedikként pedig az orosz dezinformációs kampány elleni küzdelem fontosságáról beszélt.

Az EP elnöke Ukrajna uniós tagságával kapcsolatban azt mondta: üdvözlik Ukrajna jelöltstátuszért folyamodását, és dolgozni fognak azért, hogy elérjék ezt a célt. „Együtt kell szembenéznünk a jövővel” – mondta. Metsola azt is bejelentette, hogy ki szándékoznak tiltani a Kreml valamennyi képviselőjét az EP helyiségeiből. „Agresszoroknak és háborúpártiaknak nincs helyük a demokrácia házában” – fogalmazott.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!