TASZSZ: Szerdán folytatódnak az ukrán–orosz béketárgyalások

2022. március 1. – 15:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Március 2-án indulhat az ukrán–orosz béketárgyalás második fordulója, írja a Zerkalo Nedeli ukrán hírforrásra hivatkozva a TASZSZ hírügynökség.

Egy másik ukrán médium, a Glavkom az ukrán delegációban lévő forrásokra hivatkozva nyilvánosságra hozta a felek által az első találkozó során javasolt feltételeket. Azt írta, hogy Oroszország állítólag azt követelte, hogy Ukrajna vállalja, hogy parlamenti szinten papírra veti az EU-n kívüli státuszát, és népszavazást szervez erről a kérdésről. Ezen kívül az orosz fél azt követelte, hogy Ukrajna ismerje el a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat a megfelelő régiók közigazgatási határain belül, és mondjon le arról a követeléséről, hogy a Krímet adja vissza Ukrajnának. Ukrajna a Glavkom szerint tűzszünetet és az orosz csapatok kivonását követelte a területéről.

Az orosz-ukrán tárgyalásokat hétfőn tartották. A megbeszélések öt órán át tartottak. Az orosz küldöttséget Vlagyimir Medinszkij elnöki tanácsadó vezette, aki korábban azt mondta, hogy az orosz delegáció kész addig tárgyalni az ukrán féllel, ameddig a megegyezéshez szükséges. Azt is elmondta, hogy a delegációk előzetesen megállapodtak abban, hogy a tárgyalások következő fordulóját Belaruszban tartják.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!