Az ukrán védelmi miniszter amnesztiát és pénzt ígért azoknak az orosz katonáknak, akik leteszik a fegyvert

2022. február 28. – 22:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Angol és orosz nyelven is felhívást tett közzé hétfőn este Olekszij Reznyikov a Facebook-oldalán, melyben azt írta: Ukrajna számára az emberi élet mindennél nagyobb értékkel bír, ezért a védelmi minisztérium támogatja azt a kezdeményezést, hogy pénzt és amnesztiát adjanak azoknak az orosz katonáknak, akik leteszik a fegyvert. A kezdeményezésről először vasárnap este beszélt egy ukrán tévés személyiség, Masa Efrozinina, említve a minisztériumot is, Reznyikov hétfői posztja alapján pedig tényleg komolyan is gondolják a dolgot.

A védelmi miniszter bejegyzésében azt írta, hogy négy nap alatt több mint ötezren haltak meg az orosz offenzíva miatt, és több száz orosz katona került fogságba, köztük nagyon fiatal emberek. Szerinte a Kreml propagandával és fenyegetőzéssel csinált gyilkosokat, bűnözőket ezekből az emberekből. Azt is megjegyezte, hogy az orosz katonák morálja láthatóan alacsony, és később hozzátette, hogy senki nem fogadja őket virágokkal – sőt, náciknak titulálják őket, és azt akarják, hogy menjenek el. Reznyikov szerint azért, hogy megmentsék nemcsak az ukránok, de az oroszok életét is, támogatják a „nemzetközi IT-közösség kezdeményezését”, ami nagyon egyszerű választás elé állítja az orosz katonákat:

vagy meghalnak egy jogtalan háborúban, vagy teljes amnesztiát és 5 millió rubelt (jelenlegi árfolyamon nagyjából 15 millió forintot) kapnak, ha önként megadják magukat.

Reznyikov hozzátette, hogy Ukrajna civilizált ország, minden hadifogollyal jól bánnak, segítenek nekik és lehetőséget biztosítanak arra, hogy beszéljenek a szeretteikkel. Mint írta, lehetőséget kínálnak az orosz katonáknak arra, hogy új életet kezdjenek, ehhez pedig nem kell mást tenniük, mint fehér zászlóval, fegyver nélkül megadni magukat az ukránoknak. A miniszter állítása szerint a megadást választó katonáknak kifizetett összeget a fentebb már emlegetett nemzetközi IT-közösség által összedobott pénzből fogják finanszírozni. Ez elsőre elég zavarosnak tűnik, és akkor sem sokkal tisztább a kép, ha hozzávesszük az ukrán tévés személyiség, Masa Efrozinina vasárnapi, Instagramon közzétett videóját, ahol először szó volt erről az egészről.

Efrozininát Ukrajnán kívül leginkább arról lehet ismerni, hogy ő volt a 2005-ben Ukrajnában rendezett Eurovíziós Dalfesztivál egyik műsorvezetője, illetve talán még arról, hogy 2018-ban az ENSZ Népesedési Alapjának jószolgálati nagykövete lett. A nő vasárnap osztott meg egy videót, melyben nagyjából ugyanarról volt szó, amit Reznyikov hétfőn leírt: ha az orosz katonák megadják magukat, amnesztiát és pénzt kapnak. Efrozinina egyébként egészen konkrétan úgy fogalmazott, hogy a projektet kriptovalutákból finanszírozzák majd, melyeket vagy közvetlenül egy kriptotárcába küldenek, vagy odaadják készpénzben. Az ez alapján sem világos, hogy pontosan honnan teremtik elő a kriptovalutát, de miután a védelmi miniszter lényegében hivatalosan is megerősítette a projektet, nincs kizárva, hogy a kriptovalutákból befolyó adományokból akarnak erre fordítani.

Ukrajna két napja a hivatalos Twitter-fiókján tett közzé egy felhívást, melyben két kriptotárca címét osztották meg – az egyikre bitcoint, a másikra pedig ethert és tethert (lényegében a dollárt helyettesítő, annak 1:1-ben megfeleltethető kriptopénz) lehet küldeni. A két tárca teljesen hiteles, több ukrán politikus is megosztotta őket, egy ukrán szóvivő pedig a Tech Crunchnak megerősítette, hogy ezek a tárcák tényleg az ukrán állam kezében vannak. Az ukrán kriptoalap menedzselésében a kijevi székhelyű Kuna nevű kriptotőzsde segédkezik, melynek alapítója, Michael Chobanian a napokban létrehozott Twitter-fiókján számol be a beérkezett adományokról.

A legutóbbi ilyen poszt alapján 158,33 bitcoin és 2507,92 ether érkezett már be ezekre a címekre, mindennel együtt pedig már 14 286 980 dollár értékű kriptovalutát kapott az ukrán állam. Ha ezt akarnák orosz katonák fegyverletételére költeni, nagyjából 300 embernek tudnának kifizetni belőle ötmillió rubelnyi kriptopénzt. A Tech Crunch megkérdezte Chobaniant és az ukrán kormányt is arról, hogy mire fogják felhasználni a befolyó összegeket, de egyelőre nem kaptak választ a kérdéseikre. Így egyelőre nem tudni, hogy valóban ezt az alapot használhatják-e majd fel a projekthez.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!