A Facebook megakadályozott több orosz dezinformációs kampányt a felületein

2022. február 28. – 06:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebook és az Instagram anyacége, a Meta két különböző orosz dezinformációs kampányt is megakadályozott a felületein, írja az NPR. Az egyikkel az ukrán vezetésbe vetett bizalmat próbálták aláásni, a másikban pedig ukrán tisztviselők és újságíró profiljait próbálták feltörni. A cég szerint egyik sem volt nagy horderejű, és még a korai szakaszban sikerült megállítani a folyamatokat.

Az egyik ilyen akció részeként nagyjából negyven kamuprofilból álló hálózatot építettek ki a Facebookon és az Instagramon Oroszországból és Ukrajnából. A profilokhoz hamis adatokat és számítógép által generált profilfotókat hoztak létre, majd magukat független hírügynökségnek kiadva kezdtek el arról posztolni, hogy Ukrajna egy bukott állam.

Az Instagram és a Facebook mellett a hálózat más platformokon is megjelent, mint a Youtube, az orosz VKontakte vagy a Telegram, és 5000 követőt tudtak szerezni maguknak. Nathaniel Gleicher, a Meta biztonsági főnöke szerint a korábbi évekkel ellentétben most már egészen korán ki tudják szűrni az ilyen próbálkozásokat, így az álhírek jóval kevesebb emberhez érnek el, mint korábban.

A másik ügyben a Meta azt sejti, hogy Belarusz támogatásával indítottak kibertámadásokat magas rangú, befolyásos ukránok profiljai ellen, akik között tisztviselők, újságírók és közéleti szereplők vannak. A hekkerek megpróbálták feltörni az illetők emailjeit és social media profiljait, hogy aztán téves információkat posztoljanak a háborúról. A cég minden érintett profilt és oldalt törölt, illetve letiltotta az érintett orosz portálokat is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!