Klicsko tagadja, hogy azt mondta volna: Kijevet körbevették és képtelenség lenne evakuálni a lakosokat

2022. február 27. – 19:26

frissítve

Klicsko tagadja, hogy azt mondta volna: Kijevet körbevették és képtelenség lenne evakuálni a lakosokat
Vitalij Klicsko egy február 26-i Instagram-videójában – Forrás: Instagram / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 21:15: Klicsko a Telegram-csatornáján, az Instagram-oldalán és a sajtósán keresztül is közölte, hogy nem igaz az, amit az Associated Press leírt: Kijev nincsen körbekerítve, és az emberek evakuálása sem lehetetlen. A polgármester szerint ezeket az információkat orosz oldalak terjesztik, és arra kért mindenkit, hogy ne higgyenek a hazugságoknak, és csak hivatalos forrásokban bízzanak.

Az eredeti cikk:

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko az Associated Pressnek adott interjújában azt nyilatkozta vasárnap, hogy abban az esetben, ha az orosz katonák elfoglalnák az ukrán fővárost, a civileket nem tudnák evakuálni, mert „minden út le van zárva”, azaz körbe vannak véve.

Klicsko megerősítette az AP-nek, hogy a harcokban eddig kilenc kijevi halt meg, köztük egy gyerek.

A polgármester szombaton kijárási tilalmat rendelt el azért, hogy könnyebben meg lehessen találni a „szabotőröket”. A beszámolója szerint szombat este hat orosz szabotőrt öltek meg Kijev utcáin.

Klicsko bevallotta, hogy nem uralják száz százalékosan a helyzetet, a védekezést nagyon rövid idő alatt szervezték meg, „de hazafiakról van szó”, tette hozzá. Szerinte most az elsődleges cél megvédeni az országot.

Klicsko szerint a város egy humanitárius katasztrófa felé tart, egyelőre még van elektromosság, víz, és fűtés, de elpusztították az infrastruktúrát, amivel élelmiszert és gyógyszert lehet a városba vinni. A polgármester arra kért mindenkit, hogy támogassák Ukrajnát.

„Minden ukrán büszke arra, hogy független, ukrán, és van egy saját országa” – mondja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!