Trump szerint felháborító és gyalázatos az orosz invázió, de szerinte nem Putyinnal van baj

2022. február 27. – 04:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az orosz támadás Ukrajna ellen megdöbbentő. Ez felháborító és gyalázatos, aminek soha nem szabadott volna megtörténnie” – mondta Donald Trump a magyar idő szerint szombatról vasárnapra virradó éjjel rendezett CPAC nevű amerikai republikánus konferencián. Azért azt is hozzátette, hogy szerinte „ez soha nem történt volna meg”, ha ő lenne még mindig az Egyesült Államok elnöke. „Imádkozunk Ukrajna bátor népéért, Isten áldja mindnyájukat” – mondta Trump, majd kitört a tapsvihar.

Igaz, a volt amerikai elnök pár napja még „eszesnek” nevezte Putyint, amiért függetlennek nyilvánította a két kelet-ukrajnai szakadár tartományt. Trump most is kitart ezen véleménye mellett, sőt, szerinte a NATO és a világ vezetői „az okos ellentétének tűnnek”:

„Azt mondják: »Ha megtámadod Ukrajnát, szankcionálni fogunk«. Szankciók? Hát, ez elég gyenge. Putyin azt mondja majd: »Szankcionálnátok? Ó, hát szankcionáltatok már az elmúlt 25 évben is. Szóval most elfoglalhatok minden országot, mert csak szankciókat kapok? Szóval nem tépnek majd darabokra, legalábbis pszichológiailag?« A probléma nem az, hogy Putyin okos, mert hát persze hogy okos – a valódi probléma az, hogy a mi vezetőink hülyék.”

Trump korábban többször is elismerően szólt Vlagyimir Putyinról elnöksége idején, sőt: két nappal a háború csütörtöki kirobbanása előtt arról beszélt, hogy az oroszok „rendben fogják tartani a békét” a csapataikkal a kelet-ukrajnai szakadár tartományokban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!