Légiszirénákra keltek a kijeviek, Zelenszkij is megerősítette, hogy légicsapások érték az ukrán fővárost

2022. február 25. – 07:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb videóüzenettel nyitott péntek reggel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, melyben megerősítette, hogy hajnalban, nagyjából 4 órától kezdve légicsapások érték Kijevet. A légicsapásoknál maradva azt is kiemelte az elnök, hogy az oroszok civil és katonai célpontokat egyaránt támadtak az éjszaka folyamán. Zelenszkij arról is beszélt, hogy az ukrán hadsereg a legtöbb helyen feltartóztatta az oroszok előretörését.

Az elnök emellett arról is beszélt, hogy Oroszország előbb-utóbb kénytelen lesz párbeszédet folytatni velük az ellenségeskedés és az invázió beszüntetéséről, és mint mondta, minél előbb kezdődik meg ez, annál kisebbek lesznek az oroszok veszteségei. Az ukránok egyébként az éjszaka folyamán részletesen beszámoltak arról, hogy az ő számításaik szerint milyen károkat okoztak az oroszoknak, de egyelőre arról nincs szó, hogy nehézségekbe ütközne a támadó hadsereg, ahogy a Guardian is kiemelte, a veszteségeik egyelőre összhangban vannak a hadművelet rendkívül gyors és agresszív előretörésével.

Zelenszkij az Oroszországban a háború ellen tüntetőknek azt üzente, hogy az, hogy az utcán vannak, azt jelenti, hogy meghallották a hangjukat és kezdenek hinni nekik. Mint mondta, az ukránok látják őket, és azt kérik, hogy harcoljanak értük, a háború ellen. Az elnök arról is beszélt, hogy a világ továbbra is távolról szemléli azt, ami Ukrajnában történik, a szankciók pedig nem voltak elegendőek ahhoz, hogy visszahőkölésre kényszerítsék Putyint. Emiatt, mint mondta, addig fogják védelmezni a hazájukat, amíg a támadásnak vége nem lesz. Péntek reggel egyébként Zelenszkij beszédével nagyjából egy időben az éjszakai légicsapások után megszólaltak a légoltalmi szirénák Kijevben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!