Nébih: Mikrocsip nélkül is hozhatják magukkal házikedvenceiket az Ukrajnából érkezők

2022. február 25. – 10:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöki, a magyar–ukrán határon készített videónkban is felmerült egy, Ukrajnát a háború miatt elhagyó nő által mondottakban, hogy sokan azért nem indultak el még, mert nem tudják, mi lesz a mikrocsippel és papírokkal nem rendelkező kutyáikkal, macskáikkal.

A helyzetre reagálva a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte, hogy a magyar állategészségügyi hatóság felkészült a tulajdonosukkal hazánkba érkező, az érvényben lévő állategészségügyi előírásokat nem teljesítő (mikrocsippel nem jelölt, oltatlan, vérvizsgálat nélküli) társállatok érkezésére. A gördülékeny beléptetés érdekében egy egyszerűsített regisztrációs nyomtatvány kitöltését rendelte el az országos főállatorvos.

Óvóhely a kijevi metróban – Fotó: Chris McGrath / Getty Images
Óvóhely a kijevi metróban – Fotó: Chris McGrath / Getty Images

A háborús helyzetre és a menekültek várható jelentős számára tekintettel a magyar állategészségügyi hatóság – a kivételes esetekben tehető egyedi engedélyeknél is kedvezőbb – általános eljárásrend alkalmazása mellett döntött, írják.

Magyarország veszettségmentes státuszának fenntartása érdekében a fentiek szerint beléptetett kutyák, macskák és görények hatósági felügyeletét a területi állategészségügyi hatóság biztosítja majd.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!