Ketanji Brown Jackson lehet az első afroamerikai bírónő az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságában

2022. február 25. – 16:57

Ketanji Brown Jackson lehet az első afroamerikai bírónő az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságában
Ketanji Brown Jackson bírónő Fotó Tom Williams / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A jelölés megosztotta a képviselőket, a demokraták üdvözölték a döntést, de volt olyan republikánus szenátor, akinek Jackson túl radikális.

Joe Biden amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy Ketanji Brown Jackson bírónőt javasolja a Legfelsőbb Bíróság új tagjának. A bírónő a Harvardon végzett, jelenleg, az Egyesült Államok Columbia körzetének fellebbviteli bírója. A férje egy neves sebész, két gyermekük van.

Jelölése Stephen Breyer bíró utódlása miatt vált szükségessé. Breyert még 1994-ben Bill Clinton elnök nevezte ki, így Jackson megválasztásával nem változik meg a bíróság jelenlegi 6:3 arányú konzervatív – liberális aránya.

Joe Biden egy Twitter-üzenetben azt írta, hogy

„Jackson bírónő nemzetünk egyik legkiválóbb jogi koponyája, aki kivételesen jó tagja lesz a Legfelsőbb Bíróságnak”.

Ha valóban megválasztják, Jackson lehet az első afroamerikai nő a Legfelsőbb Bíróság tagjai között, egyben 51 évesen a második legfiatalabb tagja lesz a jelenlegi testületnek (Amy Coney Barrett bíró januárban töltötte be az 50. életévét).

Az NBC tudósítása kiemeli, hogy a szintén afroamerikai Thurgood Marshall óta Jackson lehet az első bíró a testületben, akinek korábban jelentős védőügyvédi tapasztalata volt. Az NBC egyik forrása szerint Joe Biden csütörtök este hívta fel Jacksont, hogy felajánlja neki a posztot. Biden és a Fehér Ház vezető munkatársai ezek után péntek reggel értesítették a kulcsfontosságú tisztviselőket a döntésről. A jelölésre pontosan két évvel azután került sor, hogy Biden a 2020-as elnökválasztási kampány során megígérte, hogy egy afroamerikai nőt fog jelölni a Legfelsőbb Bíróságba.

A döntést a demokrata képviselők és szenátorok javarészt üdvözölték, a republikánus szenátorok között azonban voltak olyan hangok, amelyek szerint

„a radikális baloldal ismét megnyerte Biden elnököt”.

Más azt tette szóvá, hogy a Legfelsőbb Bíróságon belül eddig is dominált a Harvard-Yale szemlélet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!