Újabb, a pénzügyi- és az energiaszektort is érintő szankciókat vezetett be az EU Oroszországgal szemben

2022. február 25. – 03:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai orosz invázió fejleményeit percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

Csütörtök este rendkívüli EU-csúcstalálkozót tartottak az orosz-ukrán válság miatt az Európai Unió állam- és kormányfői. A találkozó után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke újabb „masszív és célzott szankciókat” jelentett be Oroszország ellen.

Mint a Twitteren von der Leyen írja, a csomag több pontból áll:

  • tartalmaz pénzügyi szankciókat, amelyek az orosz bankok 70%-át és a kulcsfontosságú orosz állami kézben lévő vállalatokat célozza;
  • célozza az energiaszektort is mint kulcsfontosságú gazdasági területet, amely különösen fontos az orosz állam számára. A szankciócsomag része az olajszektort sújtó exporttilalom;
  • leállítják a repülőgépek és felszerelések eladását az orosz légitársaságoknak;
  • emellett pedig korlátozzák Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz, így például bizonyos szoftverekhez;
  • a szankciócsomag utolsó pontja a vízumokat érinti, eszerint a diplomaták és a hozzájuk kapcsolódó csoportok, üzletemberek ezentúl nem kapnak kiváltságokat az Európai Unión belül.

Mint az MTI arra kitér, a tagállamok közül Lengyelország, Szlovénia és Belgium szorgalmazta a lehető legerősebb szankciókat Oroszországgal szemben. Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök a csúcson arról beszélt, „rendkívül meg kell nehezíteni az orosz vezetés működését a nemzetközi környezetben”. Lengyelország azt hangsúlyozta, hogy Moszkvát meg kell állítani, ebben pedig szerinte hatalmas szükség van arra, hogy az EU egységes legyen a szankciókat illetően.

Egyes uniós vezetők úgy vélték, hogy ebben a második uniós szankciós csomagban szükség lenne leszögezni Oroszország kizárását a SWIFT globális bankközi fizetési rendszerből is (ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az orosz bankszektort levágják a globális pénzügyi rendszerről, ami jelentősen megnehezíthetné az olajexportot). Ezt több tagország ellenezte. A szankciókat hivatalosan a külügyminiszterek fogadják el pénteken.

Az első szankciós csomagot szerda délután hagyta jóvá az Európai Unió Tanácsa. A bejelentés értelmében 27 magas rangú személlyel és entitással szemben rendeltek el vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!