A Nemzetközi Büntetőbíróság kivizsgálhatja az orosz invázióhoz köthető háborús bűnöket

2022. február 25. – 09:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze pénteken aggodalmát fejezte ki az ukrajnai orosz invázió miatt, és kijelentette: bírósága kivizsgálhatja az országban elkövetett esetleges háborús bűncselekményeket. „Fokozott aggodalommal követem a közelmúltbeli fejleményeket Ukrajnában és környékén” – mondta Khan.

A Krím 2014. márciusi orosz annektálását és az azt követő kelet-ukrajnai harcokat követően, amelyek az oroszbarát lázadók és az ukrán kormányerők között zajlottak, Ukrajna elfogadta az ICC joghatóságát a területén 2014 februárja óta elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények és háborús bűncselekmények miatt. Az ügyészség 2020 decemberében bejelentette, hogy okkal feltételezi, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus során háborús és más bűncselekményeket követtek el.

Az előzetes vizsgálatot lezárták, de hivatalos kérelmet a bírákhoz a teljes vizsgálat megindítására még nem nyújtottak be. A bíráknak egyet kell érteniük a nyomozás megindításához. Tavaly decemberben Khan azt mondta, hogy nincs friss információ az ügyről, amikor a vizsgálat előrehaladásáról kérdezték. Oroszország nem tagja az ICC-nek, és ellenezte az ICC-vizsgálatot. A bíróság azonban vizsgálhatja az Ukrajna területén elkövetett állítólagos háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket, függetlenül az állítólagos elkövetők állampolgárságától.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!