Zsoldosok és orosz speciális egységek bevetésére számít a magyar katonai szakértő

2022. február 24. – 16:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez egy piszkos háború, asszimetrikus harc, amiben az oroszok minden eszközt többek között zsoldosokat és más, nem hivatalos proxy erőket is bevethetnek” – mondta a Telexnek Kis-Benedek József katonai szakértő. Az NKE egyetemi tanára korábbi konfliktusok tapasztalatai alapján biztos benne, hogy a Wagner orosz „magánhadsereg” és más orosz különleges erők már bent vannak Kijevben és más ukrán városokban. A speciális egységek lehetséges feladata, hogy célzott akciókat hajtsanak végre kritikus célpontok és ukrán kormányszervek ellen.

A nem hivatalos egységek bevetése és a fedett akciók orosz szempontból azért is kívánatos lenne, mert az általuk végrehajtott akciókra hivatalosan azt mondhatják, hogy nincs hozzá közük. Az oroszok feltehetően a látszatát is el akarják kerülni annak, hogy szárazföldi hadműveletekkel városi harcban vesznek részt.

„Putyint nem lehet kiszámítani, történhet bármi, de azt el lehet hinni, hogy a szakadár köztársaságokhoz csatolni kívánt Donyeck és Luhanszk megyéken túl nem akar területszerző háborút. Nem területet akarnak foglalni, azt akarják katonai erővel megelőzni, hogy az ukrán haderő bármilyen fenyegetést jelentsen Oroszországra, valamint kormányváltást akarnak elérni Kijevben”

– mondta a katonai szakértő a Telexnek. Kis-Benedek József szerint nagyon sok múlik azon, hogy az ukrán fél miként fog reagálni, de leginkább hosszú, akár hónapokig elhúzódó harcokra számít, változó intenzitással.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!