Ukrajna azt követeli, hogy vágják le Oroszországot a globális pénzügyi rendszerről

2022. február 24. – 18:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna azt követeli, hogy zárják ki Oroszországot a Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaságból, az angol rövidítésével SWIFT néven hívott nemzetközi bankközi elszámolási rendszerből, írja az AFP. Ez gyakorlatban azt jelentené, hogy az orosz bankszektort levágják a globális pénzügyi rendszerről, ami jelentősen megnehezíti az olajexportot és általában véve az ország finanszírozását, de az orosz oligarchák külföldi befektetéseit is veszélybe sodorhatja.

Az EU-s országok azonban egyelőre megosztottak, hogy kizárják-e Oroszországot a SWIFT-ből a CNN szerint. Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia támogatják, hogy a SWIFT része legyen a következő uniós szankciócsomagnak, míg Magyarország, Németország, Olaszország és Ciprus, amelyek erősebb gazdasági kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal, ellenzik a javaslatot.

Közben a Guardian kiszivárgott információk alapján azt írja, hogy Belaruszt is érinthetik a hamarosan bejelentendő EU-s szankciók. A lap információi szerint a csütörtök esti EU-csúcson egy olyan közös nyilatkozatot terveznek elfogadni az uniós országok vezetői, melyben szankciókat szorgalmaznak Belarusszal szemben, amiért az támogatta Oroszországot az ukrajnai invázióban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!