Több ezren tüntettek Putyin ellen, Ukrajna mellett a budapesti orosz követség előtt

2022. február 24. – 21:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este hét órára szervezett tüntetést az orosz nagykövetség Bajza utcai épülete elé az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség. Az esemény végére többezresre duzzadt a tüntető tömeg, amelyben feltűnt az ukrán, magyar és EU-s zászlók mellett egy Hitler-bajuszos Putyint ábrázoló transzparens is. Az ellenzéki politikusok gyakran kötötték a háborúellenes gondolataikat a közelgő országgyűlési választás kampányüzenetéhez:

  • Donáth Anna, a Momentum elnöke például arról beszélt, hogy egységes Európáért kell küzdeni, de ez nem valósulhat meg addig, amíg Orbán Viktor hatalmon van, ezért a jelenlegi miniszterelnöknek „buknia kell április 3-án”.
  • Karácsony Gergely főpolgármester belefűzte a beszédébe, hogy április 3-án „az ukrán és az orosz barátainkért is jól kell szavaznunk”.
  • Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke azt állította, hogy április 3-án „le fogjuk váltani a diktátor haverját”, és ezzel az önellátás útjára fog lépni.

Az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a kormányváltás feladatát meg kell hagyni áprilisra, csütörtök este pedig életekért kell aggódni, magyar, ukrán és orosz életekért, és tenni kell azért, hogy a konfliktusokat békés módon rendezzék.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A felszólalók között egyébként nemcsak politikusok voltak, beszédet mondott Osváth Zsolt influenszer és Józan László, kárpátaljai származású színész, valamint színpadra lépett Gerendás Péter, zenész is, aki John Lennon számokat énekelt és énekeltetett a közönséggel. Az eseményekről részetesen ebben a cikkünkben számoltunk be.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!