Szijjártó: Ukrajnában 191, Oroszországban 154 magyar kért konzuli védelmet, evakuálásuk egyelőre kizárt

2022. február 24. – 20:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A támogatóinknak köszönhetően nagy létszámban percről percre és a helyszínről is tudunk tudósítani a háborúról. Ha fontosnak tartod a munkánkat, legyél te is a támogatónk!

Rendkívüli videós bejelentkezésben számolt be arról Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy Ukrajnában 191, Oroszországban pedig 154 ott tartózkodó magyarról tudnak, aki konzuli védelemre regisztrált, tartják velük a kapcsolatot, egyelőre ennyit tudnak tenni.

Hozzátette, hogy az evakuálás ugyanis légi útvonalon teljes mértékben kizárt az ukrajnai légtérzár miatt, sőt gyakorlatilag közúton is lehetetlen. Ezt több nagykövetség is megpróbálta Kijevben, többségük végül visszafordult.

Szijjártó közölte: 60 hívást fogadtak a követségen, aminek munkatársai nem tudták mindig felvenni a telefont, mert gyakorta a pincébe kellett lemenniük a légiriadó miatt. Ezért azt tanácsolják a kintieknek, hogy a mindig elérhető konzuli szolgálat számát tárcsázzák, hozzájuk 80 hívás futott be ma.

A külügyminiszter elmondta, hogy a légtérzár miatt a Wizz Airnek 4 repülőgépe ragadt Ukrajnában személyzettel együtt, de magyarok nincsenek köztük. Közölte: tudnak több kamionosról, aki nehéz helyzetbe került a határzár miatt, megpróbálnak segíteni nekik.

A külügyminiszter kijelentette azt is, hogy Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett, és elítéli Oroszország katonai akcióját.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!