Dobrev Klára az orosz agresszióról: Európa ezt benézte

2022. február 24. – 21:10

Másolás

Vágólapra másolva

Dobrev Klára úgy gondolja, hogy rövid távon is hatásosak lehetnek az Oroszország ellen tervezett szankciók, visszafoghatják Vlagyimir Putyint attól az agressziótól, amire készül. Ezt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában mondta a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

Az ukrajnai fejleményeket percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

Csütörtökön az Európai Tanácsban az állam- és kormányfők tárgyalják a szankciók kérdését, jövő héten pedig az Európai Parlament foglalkozik ezzel. Dobrev reményei szerint legkésőbb akkor határozott választ adhatnak az orosz agresszióra.

A kormányfők döntése hatályos lesz, ugyanakkor a szankciók egy része az Európai Tanács jogköre alá esik, de Dobrev szerint a Tanács is érzi a történelmi felelősséget, hogy Európát, az európai demokráciát is védik ezekkel a lépésekkel.

Dobrev szerint Európa biztonságát fenyegeti, hogy közvetlen szomszédunk „fékevesztett diktátorként” viselkedik, és ennyire kiszámíthatatlan, Európa pedig nem mutat erőt. Dobrev hangsúlyozta, hogy nem csak Ukrajnának szól az orosz támadás, Putyin ezzel Európának és az Egyesült Államoknak, az euroatlanti integrációnak is üzent. Az orosz elnök meg akarja akadályozni, hogy Ukrajna közelebb jöjjön, csatlakozzon az euroatlanti szövetséghez.

Már most is elkéstek a határozott válasszal, sokkal hamarabb kellett reagálni Oroszország erőszakos lépéseire, mondta Dobrev.

„Ha most nem parancsolunk megálljt, akkor nem tudom, mi lesz utána.”

A DK-s politikus szerint Oroszország semmire nem megy a katonai erejével, ha nincs mögötte gazdasági hátország. Ezért van szükség kemény pénzügyi szankciókra. Mondott is pár példát, hogy mire gondol: orosz oligarchák és bankok vagyonának zárolása, Oroszország kizárása a nemzetközi pénzügyi rendszerből.

Dobrev úgy látja: Putyin keménykedése azt jelzi, hogy egy ponton túl nem szabad hagyni, hogy elfajuljanak a dolgok. Ezt benézte Európa, mégpedig Orbán Viktor hathatós segítségével. Hogy Európa ennyire gyenge maradt az orosz agresszióval szemben, az Orbánnak is köszönhető, a magyar miniszterelnök számtalanszor szembement a közös uniós állásponttal, mondta Dobrev. Európa az energiaárak miatt maradt néma, amikor Oroszország lépésről lépésre megszegte a nemzetközi megállapodásokat. Nem áll Magyarország érdekében az a politika, amelyik kiszolgáltatja az országot az orosz érdekeknek, jelentette ki Dobrev. Példaként említette az energiafüggőséget, a paksi bővítést és „a fideszes elit orosz üzleteit.”

Magyarország azért vétózta meg többször is Ukrajna közeledését a NATO-hoz, mert ez volt Putyin érdeke, állította Dobrev. Szerinte ha Ukrajna védettebb lenne, akkor az orosz elnök nem merte volna megtámadni az országot. Magyarországnak elemi érdeke, hogy ne mi legyünk Európa legkeletibb végén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!