Használta az izraeli rendőrség a Pegasust, de nem illegálisan

2022. február 23. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

Valóban használta az izraeli rendőrség a Pegasus néven ismert kémprogramot, de semmi jel nem mutat arra, hogy a használata törvénybe ütközött volna – derítette ki egy vizsgálat Izraelben.

Ez az első alkalom, hogy az izraeli kormány elismerte: valóban használták a Pegasust.

A vizsgálatot a Kalkaliszt nevű izraeli gazdasági újság cikksorozata miatt indította az ügyészség.

Az anyagokban részletezték, hogy a rendőrség megfigyelt etióp zsidók és a mozgássérültek jogaiért küzdő civil tüntetőket, de megfigyelték a Netanjahu-ügyben vádlott Irisz Elovicsot is, újságírókat, helyhatósági vezetőket, magas rangú minisztériumi tisztviselőket, köztük az izraeli pénzügyminisztérium munkatársait, üzletembereket anélkül, hogy bírósági végzésük lett volna ennek használatára.

Az igazságügyi minisztérium vizsgálata megcáfolta a Kalkaliszt legtöbb állítását. Két olyan esetet találtak, amikor a hatóságok sikertelenül próbálták feltörni olyan emberek telefonját, akiknél egyébként ezt bírósági végzés engedélyezte, és egy olyan eset volt, aminél sikerrel is jártak. A vizsgálatban egy másfajta, név nélkül említett kémszoftver használatát is kivizsgálták, de itt sem találtak semmilyen illegalitást.

A Kalkalisztban megjelent egy cikk kedden, amiben felvetik, hogy az új információk fényében felül kell vizsgálniuk korábbi állításaikat. A Pegasust készítő NSO nevű cég – ami korábban is azt állította, hogy a szoftvert nem engedélyezték amerikai és izraeli telefonszámokhoz – üdvözölte a vizsgálat eredményét.

Mi is ez a Pegasus?

Júliusban jelent meg az első cikk arról, hogy egy nemzetközi tényfeltáró csapat (amely magyar tagja a Direkt36) az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen hozzájutott egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám szerepel, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint ötven országában.

Köztük volt Magyarország is, a listán újságírók, kormányzati szereplők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek telefonszáma is rajta van, többeknek bizonyítottan feltörték a telefonját a Pegasus nevű kémszoftverrel.

Ha többet is szeretne olvasni a Pegasus-ügyről, itt találja a cikkeinket a témában.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!