Egyelőre elmarad a Biden–Putyin-találkozó

2022. február 23. – 07:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fehér Ház közlése szerint Oroszországnak vissza kell térnie a diplomáciai lépésekhez. Az Egyesült Államok külügyminisztere egy csütörtöki találkozót is lemondott.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Washingtonban találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel. Utána közösen tartottak sajtótájékoztatót, amelyen Blinken elmondta: levélben értesítette orosz hivatali partnerét, hogy lemondja a csütörtökre tervezett külügyminiszteri találkozót. A külügyminiszterek Genfben találkoztak volna, de Blinken szerint ennek már nincs értelme, mivel az Egyesült Államok úgy véli, hogy megkezdődött az orosz invázió Ukrajnában – írta a BBC.

Antony Blinken és Dmitro Kuleba sajtótájékoztatója Washingtonban 2022. február 22-én – Fotó: Carolyn Kaster / POOL / AFP
Antony Blinken és Dmitro Kuleba sajtótájékoztatója Washingtonban 2022. február 22-én – Fotó: Carolyn Kaster / POOL / AFP

Az Egyesült Államok úgy ítéli meg, hogy mivel Oroszország politikai vezetése felhatalmazást kért az orosz csapatok Ukrajnába küldésére, és a katonai csapatok el is indultak, már nincs miről tárgyalni. A konfliktus békés rendezésének talán az utolsó esélye az volt, ha a nagyhatalmak vezetői, vagyis Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkoznak a hétvégén, de jelen állás szerint az amerikai vezetés szerint egyelőre a Biden–Putyin-találkozó sem opció.

Mint az MTI hozzáteszi: az Egyesült Államok rögzítette, hogy továbbra is bízik a diplomáciai rendezésben, de úgy gondolja, Oroszországnak csökkentenie kell a katonai aktivitását, és szintén diplomáciai megoldásra kell törekednie.

Kuleba a sajtótájékoztatón abszurditásnak nevezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrán területek függetlenségét ismerte el.

„Valójában Putyin nem az úgynevezett Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot ismerte el, hanem közvetlen felelősségét az Ukrajna elleni háborúért, amely egy indokolatlan háború egy európai szuverén állam ellen”

– fogalmazott az ukrán külügyminiszter.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!