A kanadai parlament támogatta, hogy a liberális kormány különleges jogrenddel számolja fel a kamionos útblokádokat

2022. február 22. – 12:37

Másolás

Vágólapra másolva

A kanadai parlament hétfőn támogatta a liberális kormány döntését, hogy különleges jogrendet alkalmaz a Covid-korlátozások elleni, hetek óta tartó tiltakozó blokádok felszámolására, írja a BBC.

A rendkívüli jogrendre vonatkozó törvényt a parlament 185:151 arányban hagyta jóvá, a kisebbségi liberális kormányt a baloldali Új Demokraták is támogatták. A Justin Trudeau kormányfő által egy hete bejelentett különleges intézkedéseket ugyanakkor egyes ellenzéki politikusok szükségtelennek és a hatalommal való visszaélésnek minősítették.

Januárban oltási kötelezettséget vezettek be a nemzetközi forgalomban dolgozó árufuvarozóknak, emiatt a kamionosok tiltakozó megmozdulásokba kezdtek. A demonstrációkhoz ezrek csatlakoztak, majd azok kormány- és korlátozásellenes arculatot öltöttek. A tüntetők hat napig blokkolták a Kanada és Egyesült Államok közötti legforgalmasabb szárazföldi határátkelőt, akadályozva a kereskedelmet. A fővárosi tüntetés január 27-én kezdődött, ahol négyszáz-ötszáz kamion táborozott le a városközpontban, megbénítva a közlekedést.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a tüntetések miatt múlt hétfőn veszélyhelyzetet hirdetett, ami lehetővé teszi a gyülekezési jog korlátozását. Az 1988-ban elfogadott, de eddig soha nem alkalmazott vészhelyzeti törvény többletjogosítványokat ad a kormánynak a nemzeti válsághelyzetekre. Ezek a jogosítványok 30 napig érvényesek, hacsak nem újítják meg őket. A törvény alapján gyülekezési tilalmat rendelhetnek el, megtilthatják a beutazást a tiltakozásokkal érintett területekre, és a hatóságok befagyaszthatnak bankszámlákat. Ezt tették a kamionos tüntetés két főszervezőjével is, de a rendőrség közlése szerint összesen 76, a tüntetésekhez kapcsolódó számlát fagyasztottak be, amelyeken 3,2 millió kanadai dollár (kb. 788 millió forint) volt.

A hétvégén a kanadai rendőrség helyreállította a rendet Ottawában: két nap alatt 191 embert vettek őrizetbe és 79 járművet vontattak el. A rendőrök paprikaspray-t és villanógránátot vetettek be az erőszakos tüntetőkkel szemben, a rendőrök betörték a járművek ablakait, amelyekbe a sofőrök bezárkóztak.

Trudeau múlt hét csütörtökön a parlament alsóházában azzal védte kormánya intézkedéseit, hogy a tüntetések veszélyeztetik a nemzetgazdaságot, a közbiztonságot és az amerikai kapcsolatokat. A Kanadai Polgárjogi Szövetség nevű szervezet azonban nem ért egyet a miniszterelnökkel, szerintük ez a lépés „veszélyezteti a demokráciát és a polgári szabadságjogokat”.

Trudeau hétfőn újságíróknak azt mondta: azért van továbbra is szükségük a rendkívüli felhatalmazásra, mert a helyzet az országban még mindig bizonytalan, és meg kell előzni az újabb blokádokat. A kormányfő azt ígérte: a különleges hatásköröket egyetlen nappal tovább sem fogják fenntartani a szükségesnél.

Az ellenzéki Konzervatív Párt tagjai azzal vádolják Trudeau-t, hogy visszaél a hatáskörével. Dean Allison képviselő elítélte a tüntetőkkel szembeni, szerinte tekintélyelvű, katonai jellegű intézkedéseket, írta a Reuters. Mike Morrice zöldpárti képviselő is az indítvány ellen szavazott. Ő úgy véli: a törvényre való hivatkozás nem megfelelő válasz a rendfenntartás kudarcára, és a vészhelyzeti törvény alkalmazása aggasztó precedenst teremt a jövőbeli tüntetésekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!