Fájhat Ausztriának, ha egy összegben fizethet a gyermeket nevelő magyar ingázóknak

Legfontosabb

2022. február 19. – 09:18

Fájhat Ausztriának, ha egy összegben fizethet a gyermeket nevelő magyar ingázóknak
A házak előtt parkoló magyar rendszámú autók jelzik, határon túlról érkeztek a munkavállalók – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Bő három éve az ingázó munkavállalóknak folyósított osztrák családi pótlék összegét a lakóhely szerinti ország életszínvonalának költségeihez igazították. Ha az Európai Bíróság kimondja, hogy osztrák családi pótlék 2019-es indexálása uniós jogot sért – amikor komoly esély mutatkozik –, a gyermeket nevelő magyar munkavállalók egy összegben kaphatják meg visszamenőleg a több ezer eurós különbözetet. A döntés idehaza 40 ezer gyermeket érint.

A Sebastian Kurz által vezetett parlament még 2019-ben fogadta el Ausztriában a családi pótlék indexálási törvényt – a változás károsultjai leginkább a Kelet-Európából érkező munkavállalók, köztük a magyarok lettek. Ezzel az ingázóknak folyósított családi pótlék összegét a lakóhely szerinti ország életszínvonalának költségeihez igazították, vagyis minél kisebb az árszínvonal (vagyis a háztartások fogyasztási kiadásainak összessége), annál kevesebb lett az indexált családi pótlék összege Ausztriából.

„Azt tanácsolták, pereljünk”

„Feleségemmel mindketten hosszú ideje Ausztriában dolgozunk, két gyermekünk után emelt szintű családi pótlékot kapunk. Ez 2019-ig összesen havi 550 euró volt, azóta 330 euróra csökkent. Ha kiszámoljuk, bő három év alatt a kettő közötti különbözet több mint nyolcezer euró. Nyilván nem ugranék el előle, ha ezt most egyben visszamenőleg megkaphatnánk” – mondta a mosonmagyaróvári Máté Zoltán.

„Egy osztrák vállalkozást bíztunk meg a családi pótlék igénylésre és az éves adóvisszatérítésre. Amikor döntés született az indexálásról, azt tanácsolták: ha bepereljük az osztrák államot, jó eséllyel megkaphatjuk az 550 eurót, ha nem, akkor bizonytalan a különbözet sorsa. A perköltség 300 euró lett volna, végül nem mentünk bele a jogi eljárásba. Most úgy tűnik, hogy visszamenőlegesen mégis minden érintett megkaphatja ezt az összeget – bízom benne, hogy így lesz.”

Novák szerint az uniós jogok nem korlátozhatóak

A kint dolgozó, magyar ingázó – akinek a gyerekei nem Ausztriában élnek –, tehát más összeget kap, mint például egy szlovák ingázó. Egy biztos: minden esetben kevesebb a családi pótlék összege, mint azoknál, akik nyugati szomszédunknál élnek életvitelszerűen, vagy osztrák állampolgárok.

„A szabad mozgás elve alapján minden uniós polgár ugyanazokat a jogokat élvezheti, amelyek nem korlátozhatók, még a családi pótlékok tekintetében sem” – reagált Novák Katalin, 2019-ben még az Emberi Erőforrás Minisztérium államtitkáraként. A családi pótlékot érintő intézkedés hazánkban 40 ezer gyermeket érintett.

Az ingázók ugyanannyi részt vállalnak a befizetésekből, mint az osztrákok

A jogszabályt a bevezetése óta próbálták megvétózni az Európai Bizottság előtt, eddig kevés sikerrel. A vétó szerint az intézkedés ellentmond az uniós jogszabályoknak, így tehát ezzel Ausztria uniós szerződésszegést követett el.

A 2020 májusa óta érvényben levő szerződésszegési eljárás Ausztria ellen az Európai Bizottság előtt nemrégiben aztán érdekes fordulatot vett. Richard de la Tour, az Európai Bíróság vezető ügyvédje zárókérelmében kimondta, hogy az indexálás uniós jogot sért. Érvelésében világossá tette, hogy az ingázó dolgozók ugyanannyi részt vállalnak a befizetésekből, mint az osztrák állampolgárok, hiszen például az adózás, vagy szociális járulékok esetén is ugyanolyan összegeket fizetnek be. Ebből pedig az következik, hogy a kifizetéseknél, így a családi pótléknál sem érheti őket hátrányos megkülönböztetés. Az utolsó szót az ügyben azonban még nem mondták ki. A vezető ügyvédek zárónyilatkozata nem kötelező érvényű az Európai Bíróság döntésére nézve, de a gyakorlatban ezen a ponton már ritkán mond ellent a beadványnak a végső döntés. Az osztrák krone.at szerint jelenleg úgy tűnik, a bíróság tagjai kétharmados többséggel elfogadhatják az indexálási törvény jogellenességét.

Ha megbukik a jogszabály, Ausztriának visszamenőleg kell kifizetni az elvett összeget. Kérdés, hogy mikor: minél később, annál jobban fog fájni nekik, hisz az összeg hónapról hónapra emelkedik.

Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Több másik juttatásnál is károsultak

Az indexálással Ausztria 114 millió eurót szeretett volna megtakarítani, ám csak 62 millió euróval kevesebb kiadást eredményezett 2019-ben. Mivel az indexálást egyéb juttatások esetén is alkalmazták – például a Familienbonus (családi adókedvezmény) és az egyedül keresők kedvezménye – ezért több juttatásnál is károsultak az ingázó dolgozók. Az osztrák zöldek, az SPÖ, a külföldieket segítő Caritas és a munkaügyi kamara már jelezte, hogy egyetért a törvény mihamarabbi érvénytelenítésével és azzal, hogy a károsult ingázok mihamarabb megkapják az elmaradt pénzüket.

Az Ausztriában dolgozó magyarok egyébként értik, miért hozták ezt a rendeletet korábban. Sok olyan vendégmunkás dolgozik itt, ahol a feleség a szülőhazában maradt, a negyedik vagy ötödik gyermeket szüli, és gyakorlatilag az osztrák családi pótlékból vígan eléldegélnek, amíg a férje haza nem tér. „Ezen szerettek volna változtatni, ám mi magyarok, ahol gyakran férj és feleség is Ausztriában dolgozik és fizet adót, csak a hátrányát éreztük a törvénynek” – mondták.

Mit jelent ez számokban?

Magyarország esetében 2019-től körülbelül a felére csökkent a családi pótlék összege. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a szülők kizárólag Ausztriából kapnak teljes összegű ellátást, úgy gyerekenként havonta 100 euróval kapnak kevesebbet: így az osztrák indexált családi pótlék teljes összege körülbelül 90-100 euró. Aki különbözetet kap Ausztriából, ennek megfelelően körülbelül 50 euróval számolhat havonta gyerekenként – jelezte az Ausztriában dolgozó magyarok irodája és információs portálja.

Nézzünk néhány konkrét példát: két kiskorú gyermek esetén a 394 eurós családi pótlék 221 euróra csökkent bő három éve. Egy 4 éves kis- és egy 18 esztendős nagykorú gyermeknél 418-ról 234 euróra változott a kifizetés. Ausztriában a családi pótlék alapvetően a gyermek 18 éves koráig jár, ám ha szakmát adó intézményben, felnőttképzésben tanul tovább 24 éves koráig igényelhető.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!