Három beteg fél szemére elveszítette a látását a csíkszeredai kórházban végzett rutinműtét után

2022. február 18. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Három beteg fél szemére megvakult, miután a közelmúltban szürkehályog-műtétet végeztek rajtuk a csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Rajtuk kívül több más betegnél is bakteriális fertőzések alakultak ki a műtétek után – írja a Maszol.ro portál.

A kórház közleményben ismerte el, hogy három betegnél az endoftalmitisz (a szem belső rétegeinek fertőzéses gyulladása) látásvesztéssel járt, hat betegnek különböző mértékben romlott a látása a műtött szemén, öt betegnél nem, vagy csak kismértékben történt látásromlás.

Az egyik súlyos beteg egy 75 éves asszony, akit január 13-án műtöttek meg. A lánya elmondása szerint édesanyjának másnap komoly fájdalmai voltak, égett a szeme. Az óriási fájdalmat végül csak egy harmadik beavatkozás után, a fertőzött szemgolyó részleges eltávolításával tudták csillapítani. „Amióta – sajnos – eltávolították a szemgolyóját, nincsenek akkora fájdalmai, mint addig, de három héten keresztül szinte perfúzió nélkül nem tudott létezni. A perfúzióban fájdalom- és gyulladáscsökkentő volt. Amikor levették róla, azt mondta, úgy szenved, mint a kutya” – idézte a Maszol a beteg lányát.

A kórház igazgatója, Dr. Konrád Judit egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a fertőzések beigazolódása után azonnal nekifogtak az esetek kivizsgálásának. „Az ellenőrzés során nem találtunk egy konkrét pillanatot és helyet, módot, amivel százszázalékosan tudtuk volna bizonyítani azt, hogy honnan indult ez a fertőzés. Ellenőriztük, hogy a műtét során a különböző fertőtlenítési, sterilizálási procedúrákban lehetett-e probléma. Arra a következtetésre jutottunk, hogy itt történhetett valami” – mondta Konrád, aki sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, és kijelentette: mindent megtesznek azért, hogy még egyszer ne forduljon ilyen elő.

A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság átfogó vizsgálatot végzett a kórházban. A fertőzések közvetlen okát ők sem találták meg, azt viszont megállapították, hogy csak a szürkehályog-műtéteknél használt procedúrával, eszközzel vagy gyógyszerrel volt valamilyen probléma. A vizsgálat nyomán a kórház személyzetének 11 tagja kapott valamilyen büntetést.

A szemészet műtőjének felfüggesztették a működését, ameddig bizonyos átalakításokat el nem végeznek. A jelenleg szemműtétre váró betegeket a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházba irányítják át.

A Transindex felmondott újságíróival közösen elindítjuk a Transtelexet, egy szabad lapot erdélyieknek erdélyiektől, de nem csak Erdélyről. Egy olyan híroldalt, ahol nem a hatalom diktál, és ami mindenkihez szól. Csatlakozz támogatóként a tervünkhöz! Bővebben itt olvashatsz róla, hogy miért vágtunk bele ebbe a nagyszabású tervbe!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!