Több ezer keresztelő lehet érvénytelen egy amerikai pap szótévesztése miatt

2022. február 17. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

Érvénytelen lehet több ezer keresztelő és így akár rengeteg esküvő is egy papi szótévesztés miatt az amerikai Arizona állambeli Phoenixben, írja a Time. A többezres becslés az egyháztól származik a potenciálisan érvénytelen keresztelőkre, az emiatt esetlegesen ismétlésre szoruló egyéb templomi ceremóniák, mint például az esküvők, valószínűleg egyéni mérlegelésen múlnak.

A hibát a 16 éven át papként szolgáló Andres Arango követte el, aki a következő mondattal vezette fel a keresztelést: „Megkeresztelünk téged az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében”, holott a mondatot nem többes számban, hanem egyes számban, „megkeresztellek” formában kellett volna kezdenie. A különbség teológiai szempontból jelentős, ahogy azt a Vatikán 2020-ban is megerősítette, mert nem a gyülekezetet képviselve keresztel a pap, hanem rajta keresztül Jézus végzi a keresztelést, ezért az egyes, és nem a többes szám a helyes.

Arango egyébként az elmondások szerint jó pap volt, 2005 szeptemberétől idén február 1-jei lemondásáig három phoenixi plébánián szolgált, legutóbb a St. Gregory-plébánián, ahol a hívek szerint neki köszönhetően fordult meg a gyülekezet létszámának aggasztó csökkenése.

Az elrontott szöveg fényében a phoenixi egyházmegye megpróbálja azonosítani az Arango által megkeresztelt embereket. Honlapján létrehozott egy GYIK (gyakran ismételt kérdések) részt, hogy választ adjon az elrontott keresztelésekkel kapcsolatos kérdésekre, és létrehozott egy űrlapot, amelyet kitöltve megkezdhetik az újrakeresztelés folyamatát az érintettek.

Két éve tisztázták

A Vatikán 2020-ban adott ki egy iránymutatást, amelyben kijelentette, hogy a „mi” formula érvénytelen, és hogy mindenkit, akit ezzel kereszteltek meg, újra kell keresztelni a megfelelő formula használatával. A Szentszék azt mondta, hogy azért lépett fel, mert egyes meg nem nevezett papok a „mi” formulát használták, hogy a keresztelést inkább közösségi üggyé tegyék, bevonva a szülőket, keresztszülőket és a közösséget az új tag egyházba való befogadásába.

A phoenixi egyházmegye honlapján Arango a következőket írta búcsúzóul: „Szomorúan tapasztalom, hogy papként végzett szolgálatom során érvénytelen kereszteléseket végeztem azzal, hogy rendszeresen helytelen formulát használtam. Mélységesen sajnálom a hibámat és azt, hogy ez számos embert érintett az önök plébániáján és máshol is.”

Vannak hasonló esetek

A máshol nem véletlen kitétel Arangótól. A Time felidézi, hogy egy detroiti diakónus 1986 és 1999 között végig rossz szavakat használva keresztelt. Így tett akkor is, amikor egy később papi hivatást választó fiút, Matthew Hoodot keresztelte meg, ám mivel a keresztelése érvénytelen volt, a 2017-es felszentelése is azzá vált, ezzel pedig a Hood által összeadott párok esküvője is érvénytelenné válhatott. Hoodot emiatt újrakeresztelték, majd másodszor is pappá szentelték.

2020-ban egy oklahomai pap hasonló módon értesült arról, hogy a felszentelése érvénytelen, így a helyi érsek kénytelen volt az általa összeadott párok esküvőjét érvényteleníteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!