Így búcsúztak 23 éves lapjuktól a transindexesek

2022. február 15. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd délelőtt politikai okokra hivatkozva felmondott az erdélyi Transindex teljes szerkesztősége. Bejelentésükben azt írták, a 23 éve működő Transindex többségi tulajdonosa a lap eladására készül, így pedig már nem látják biztosítottnak az újságírói függetlenségüket. Az alábbiakban az újság munkatársainak közös közleményét közöljük.

Eljött az a pillanat, amikor magunkról adunk hírt nektek, és ráadásul sokunknak ez lesz az utolsó is, amit a Transindex felületére írunk. Ma reggel, huszonhárom évnyi működés után felállt a Transindex teljes szerkesztő csapata.

Miért? Azért, mert úgy érezzük, a munkánk ezen az intézményen belül már teljességgel ellehetetlenült, és tovább már nem tudjuk a legjobb szakmai tudásunk szerint ellátni azt a feladatot, ami a mindenkori szabad sajtó feladata lenne. Az indulás óta sokszor változott a csapat és sok mindenben változott a Transindex is, de abban biztosan nem, hogy most is ugyanazon értékek mellett tartjuk fontosnak kiállni, mint egykor, és hogy most sem vagyunk hajlandóak semmilyen politikai erő elvárásai szerint végezni az újságírói munkánkat.

Mindannyian észleljük, hogy az elmúlt időszakban egyre inkább beszűkültek az erdélyi magyar szólásszabadság és nyilvánosság terei. Közel két éve a fennmaradásunkért küzdünk egy olyan politikailag meghatározott környezetben, amelyben a sajtó már csak két út közül választhat: vagy kapitulál és gyakorlatilag szócsőként működik tovább különféle politikai érdekek elvárásai szerint, vagy pedig megpróbálja ellátni a feladatát, viszont ez esetben azt kockáztatja, hogy ellehetetlenítik. Mi az utóbbi utat választottuk, és most csomagolunk, mert más választásunk nem maradt.

A Transindex.ro mától már nem lesz az „a napos oldal”, amit jelmondatunk hirdetett, és – mivel a többségi tulajdonos az eladására készül – hogy mi lesz a további sorsa, az számunkra is ismeretlen. A jelenlegi kontextusban pedig már nem látjuk biztosítva az újságírói függetlenségünket. Az biztos, hogy addig, amíg mi transindexesek voltunk, ez volt az egyedüli nagy olvasottságú romániai magyar médiafelület, amely a szerkesztőség saját döntései, és nem valamilyen politikai pártagenda szerint készült. Nem ért minket váratlanul, de mégis nehéz most felfognunk, hogy ami több évtizedig a Transindex volt, mostantól már megszűnik létezni.

Amikor három hónappal ezelőtt nektek is elmondtuk, hogy veszélyben a működésünk, nagyon sokan kiálltatok mellettünk, számolva azzal, hogy ennek akár ára is lehet. Sokszor megköszöntük már nektek, de nem elégszer: a Transindex felületén most még egyszer, utoljára megköszönjük azoknak, akik mindvégig mellettünk álltak, olvastak és támogattak minket, drukkoltak nekünk! Köszönjük!

Mert valóban sokan voltatok, akik támogatásaitokkal időt vásároltatok nekünk arra, hogy még valameddig működni tudjunk, és hogy tovább tervezgessük a jövőnket. Az elmúlt sok-sok évből pont ezekre a nektek köszönhető újabb pár hónapra fogunk a legélénkebben emlékezni.

Mi következik most? Újra felvesszük Felméri Kázmér világnézetét, ehhez pedig előbb kézbe vesszük Karácsony Benőt és ráhangolódunk arra, milyen a különösen nehéz időkben is „a napos oldalon” lenni. (Transindex.ro.)

 • Babos Krisztina
 • Bakk-Dávid Tímea
 • Gál László
 • Gyöngyi Annamária
 • Horváth-Kovács Szilárd
 • Kádár Kata
 • Kicsid Attila
 • Kulcsár Árpád
 • Tőkés Hunor
 • Kolozsi Emese
 • Vig Emese
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!