Az ukrán légitársaság külföldre menekíti egyes repülőgépeit az esetleges orosz támadásra készülve

2022. február 14. – 18:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kijevi székhelyű ukrán állami légitársaság, az Ukraine International Airlines összesen hét repülőgépét telepítette külföldre. A döntésről kiadott írásbeli nyilatkozatában egyebek között azzal indokolta ezt a lépést, hogy a biztosítótársaságok megszüntették egyes járatainak biztosítását az ukrán légtérben.

„Az UIA erőfeszítéseket tesz és tárgyalásokat folytat a biztosítócégekkel, az ukrán infrastrukturális minisztériummal és az állami légi közlekedési hatósággal egy kölcsönös megállapodás reményében.” Az UIA tájékoztatása szerint

a lízingcégek kérésére öt Boeing 737-800 típusú repülőgépet Spanyolországba, két másik utasszállítót pedig „tervszerű műszaki karbantartásra” Szerbiába vittek.

A vállalat ugyanakkor több mint 25 gépből álló flottával rendelkezik, bár a világ legtöbb légitársaságához hasonlóan a repülőgépek a lízingcégek tulajdonában vannak. A többi gép áthelyezéséről egyelőre nincsenek információk.

A légi járatok biztosításának megszüntetése miatt a SkyUp ukrán légitársaságnak például a Madeirából Kijevbe induló járatát a szomszédos Moldova fővárosába, Chișinăuba kellett átirányítania, ahonnan az utasokat buszokkal szállították az ukrán fővárosba.

A Flightradar24 repülőgép-követő szolgálat szerint a British Airways (BA) Londonból ázsiai országokba induló járatai hétfőn elkerülték Ukrajna területét. Ugyanennek a szolgálatnak az adatai azt mutatták, hogy amerikai Global Hawk felderítődrón járőrözött az ukrán légtérben – írja az MTI.

A kijevi vezetés vasárnap esti rendkívüli ülését követően 16,6 milliárd hrivnya (183 milliárd forint) pénzügyi garanciát jelentett be a légi közlekedés biztosítására. Nem sokkal korábban a KLM holland légitársaság felfüggesztette Ukrajnába induló összes járatát, és a német Lufthansa is fontolgat egy ilyen lépést.

Közben Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes egy hétfői rádióműsorban arról beszélt, hogy Ukrajna orosz megtámadása esetén akár egymillió menekült is érkezhet Lengyelországba. Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter már vasárnap arról tweetelt: természetes, hogy Varsó az ukrajnai helyzet kapcsán „a lehetséges konfliktus miatt esetleg érkező, Lengyelországban biztonságos menedéket kereső menekülthullámra készül”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!