Az élettárs ölte meg a kisfiút, mégis életfogytiglant kért az ügyészség az oklahomai édesanyára

2022. február 12. – 10:04

Másolás

Vágólapra másolva

„Ön nem egy szörnyeteg” – jelentette ki ítéletében az oklahomai bíró, akinek arról kellett döntenie, hogy az ügyészség javaslatának megfelelően életfogytiglani börtönt szabjon-e ki egy 29 éves nőre, akinek kisfiát megölte az élettársa – írta a BBC. A nőt korábban a gyilkosságban már bűnősnek találták, bár a gyilkosságról nem tudott, nem is volt a helyszínen. A bíró végül 16 hónap börtönt szabott ki Rebecca Hogue-ra, akinek ügye nagy vihart kavart, mert sokak szerint vitatható az a szülői felelősségről szóló oklahomai törvény, amely alapján a nőt gyilkosnak mondták ki.

Hogue egy bárban dolgozott, 2020 első napján éppen 12 órás műszakjából tért haza, majd bedőlt az ágyba a kisfia és az élettársa közé. Amikor felébredt, látta, hogy a gyerek nem lélegzik. Élettársa, akinek éjszaka a gyerekre kellett vigyáznia, nem volt sehol. Houge azonnal hívta a rendőrséget és a mentőket, akik végül a kórházba érve állapították meg a kisfiú halálát.

Hogue élettársát ezután négy napon át keresték, végül a holtan találtak rá egy erdős részen. Öngyilkos lett, halála előtt még a mellette lévő fatörzsre felvéste: „Rebecca ártatlan”.

Az ügyészség azonban másképp látta: a szülői felelősségről szóló törvény szerint az a szülő, aki nem gondoskodik megfelelően gyereke védelméről pont olyan súllyal ítélhető el, mint amilyennel maga a valódi elkövető.

Rebecca így gyilkosság vádjával került a bíróság elé, novemberben már bűnösnek találta az esküdtszék, ezután már csak a büntetés mértékéről kellett dönteni. Márpedig az elkövető életfogytiglannal lett volna büntethető, így a törvény alapján ezt az édesanyára is kiszabhatták, függetlenül attól, hogy magában a gyilkosságban semmilyen módon nem vett részt.

A gyerek ütlegelés áldozata lett, az anya elmondása szerint nem tudott arról, hogy élettársa veri a kisfiút, bár kisebb sérüléseket maga is észrevett rajta. Hogy valamit gyanított, arról a telefonja tanúskodott, mert a keresések között voltak olyan kulcsszavak, amelyek alapján gyermekbántalmazásra utaló jelek felől tájékozódott.

Az ügyészség ezt a bűnösséget erősítő bizonyítékként értékelte, mondván, ha volt benne ilyen gyanú, akkor meg kellett volna akadályoznia, hogy a férfi a gyerekkel kettesben maradjon, és mivel ezt nem tette, így a szülői felelősségről szóló törvény alapján bíróság elé állítható.

A per során az esküdtszék nem láthatta a fényképet a gyilkos által a fatörzsbe karcolt, a nő ártatlanságáról szóló feliratról, és nem hallhatták a vezető nyomozó nyilatkozatáról szóló felvételt sem, amelyben kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a nő érintett volna a gyilkosságban – jegyezte meg a BBC.

Hogue ügyvédje szerint ennek az ügynek eleve nem lett volna szabad bíróság elé kerülnie. Ezzel együtt üdvözölte az ügyészség kéréséhez képest enyhe ítéletet, amely alapján Rebeca még 13 hónapot fog börtönben ülni.

„Az egyetlen dolog, ami ebben a két évben megnyugvást hozott, hogy az a férfi, aki ezt elkövette, már halott. Tudom, hogy a kisfiam a mennyben van, és (a volt élettárs) a közelében sincs” – mondta korábban Houge.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!