Egy tinédzser virtuálisan fel akarta robbantani az orosz titkosszolgálat épületét, öt év börtönt kapott

2022. február 10. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Öt év börtönbüntetésre ítélt az orosz katonai bíróság egy 16 éves fiatalt, aki a vád szerint terrorcselekményt készített elő – közölte csütörtökön az Agora jogvédő szervezet. Nyikita Uvarovot két évvel ezelőtt, még 14 évesen vették őrizetbe, két hasonló korú társával együtt. A gyerekek ellen amiatt indult eljárás, hogy a korábban robbanószerkezet készítésének gyanújával őrizetbe vett Azat Miftahovot támogató röplapokat terjesztettek.

Uvarov és társai telefonján olyan levelezéseket találtak, amelyekben a diákok felépítették az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) épületét a Minecraft számítógépes játékban, és azt tervezték, hogy „viccből felrobbantják”. A nyomozás során a hatóságok olyan videófelvételeket is találtak, amelyeken gyerekek elhagyatott épületekben tüzet raknak és tűzijátékokat robbantanak. Végül azért emeltek vádat ellenük, mert terrorista cselekedet végrehajtását célzó kiképzésben vettek részt.

Két fiatal vádlottat felmentettek, ők bűnösnek vallották magukat, és feltehetően együttműködtek a nyomozókkal. Nyikita Uvarov – akire az ügyészség kilencéves börtön kiszabását kérte – ártatlannak vallotta magát. Kitalációnak nevezte, hogy bárkinek a felrobbantásáról levelezett volna, és azt állította, hogy tiszta lelkiismerettel tölti le büntetését.

Azat Miftahov ügyének nagy visszhangja volt tavaly Oroszországban, a férfit hat év börtönre ítélték, mert füstgránátot dobott az orosz kormánypárt egyik irodájába. Miftahov tagadta a garázdaságot, de nem cáfolta, hogy öt éven át tagja volt a Népi Önvédelem nevű szélsőbaloldali anarchista mozgalomnak, amely rendbontásokkal, az úgynevezett narancsos forradalmak forgatókönyvét követve, nem alkotmányos módszerekkel akarta leváltani a hatalmat. Azt állítja, hogy politikai meggyőződése miatt üldözik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!