Ukránellenes magyar lépésekről és orosz befolyásról beszélt az Orbán-szövetséges lengyel miniszterhelyettes

2022. február 10. – 14:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sajnálatosak az ukránellenes magyar lépések – mondta Marcin Przydacz, lengyel külügyminiszter-helyettes csütörtökön a Gazeta.pl hírportál interjújában, melyet a Hvg.hu szemlézett.

A tárcavezető-helyettest azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Magyarország akadályozza Ukrajna csatlakozását a NATO kibervédelmi központjához, és ez szerinte ukránellenes lépésnek tekinthető-e Orbán Viktor miniszterelnöktől, aki pár napja járt Vlagyimir Putyin orosz elnöknél.

Przydacz szerint „ez nem az első olyan eset”, amikor az oroszoknak mintha sikerülne egy NATO-tagországot kivonniuk az egységes fellépésből. A miniszterhelyettes megerősítette, hogy Orbán a kárpátaljai magyar kisebbséget érintő ukrán politikával érvel. (Egyébként a magyarnál lényegesen nagyobb számú román kisebbség él Ukrajnában, és az ott élő lengyelek száma is nagyjából megegyezik a kárpátaljai magyarok számával, e két szomszédunk azonban egyértelműen a putyini Oroszországgal szemben lép fel, nem hoznak intézkedéseket az orosz fenyegetés miatt a széthullás felé sodródó Ukrajna ellen.)

2016 óta a kárpátaljai magyar közösség jogai valóban folyamatosan sérülnek, az anyanyelv használatát egyre inkább visszaszorítják az oktatásban, a közhivatalokban, a médiában és a kultúrában. Ezeket a jogkorlátozó intézkedéseket az ukrán kormány nem kifejezetten a magyarok ellen hozza, hanem elsősorban a nagyszámú orosz kisebbség ukránosítása céljából, persze így a magyarokon is csattan az ostor.

Marcin Przydacz a friss interjúban hangsúlyozta: „Lengyelország egészen más keleti politikát folytat Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban, mint Magyarország”. Például ukrán kérés esetén az eddigi lőszerküldeménynél jelentősebb fegyverszállítmányról is lehet szó.

Felhozták neki, hogy a Jog és Igazságosság vezette lengyel kormánynak a legfőbb szövetségese Magyarország, amire azt mondta: „Az Európai Unióval kapcsolatban vannak közös érdekeink, hogy ne engedjük Brüsszelt fölénk kerekedni.” De „ez egy taktikai szövetség”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!