A súlya csak egy átlagos banáné, mégis több mint 1,3 milliárd forintot ér

2022. február 10. – 10:59

A súlya csak egy átlagos banáné, mégis több mint 1,3 milliárd forintot ér
Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint hárommillió fontért, egészen pontosan 3,16 millióért árverezték el a világ legnagyobb csiszolt gyémántját, az Enigmát, írja a BBC. Magyar pénzre átszámítva ez 1,325 milliárd forintot jelent az aktuális árfolyam alapján.

Az 555,55 karátos drágakő olyan súlyú, mint egy átlagos banán (111 gramm), de annál körülbelül 13 250 000-szer értékesebb.

„Az Enigmát az aukció előtt Dubajban állították ki, korábban sohasem volt nyilvánosan látható” – idézte az MTI Nikita Binanit, a Sotheby's aukciósház londoni ékszerszakértőjét.

A gyémánt több mint két évtizede volt az eladónál, aki nem akarta felfedni kilétét. Arról nincsenek információk, hogy ezt megelőzően hány tulajdonosa volt, egy családi örökség része volt-e.

Az Enigmát 2004-ben ítélte az amerikai GIA drágakőkutató és a svájci Gübelin ékszerház a világ legnagyobb természetes fekete gyémántjának, 2006-ban pedig bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe mint a világ legnagyobb csiszolt gyémántja.

A drágakő egy karbonádó, vagyis fekete gyémánt. Ezek nem túl gyakori képződmények, keletkezésük 2,6–3,8 milliárd évre nyúlhat vissza.

Az aukción eladott gyémántok árrekordját a Pink Star tartja, melyet 71,2 millió dollárért adtak el 2017-ben a Sotheby's hongkongi árverésén.

Akik szeretik a hasonló történeteket, azoknak ajánljuk január 6-i cikkünket, ami a száz éve eltűnt Firenzei gyémántról szólt. Az utolsó, 1938-as újsághírek, miszerint Habsburg Ottó árulja, megbízhatatlannak bizonyultak, így továbbra is csak találgathatunk, hogy mi történt az elátkozottnak vélt koronagyémánttal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!