Lenyesik a lopott nyestet a horvát 1 eurós érme nyertes pályaművéről

2022. február 7. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva


Plagizálás gyanúja miatt visszavonta pályaművét Stjepan Pranjković, a horvát euróérme egyik szimbólumának alkotója, miután a sajtóban megjelent hírek szerint az 1 eurós érmén szereplő kuna (nyest) grafikája Iana H. Leach skót fényképész azonos fotója alapján készült – írta az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna híre alapján az MTI.

A Horvát Nemzeti Bank a múlt pénteken mutatta be a horvát euróérmék terveit, amelyekből a horvát pénzverde egymillió próbaérmét készít majd. Az érmék egyik oldalát a piros-fehér kockás horvát címer díszíti, míg a másik oldalát különböző szimbólumok, így

  • a 2 eurós pénzérmén Horvátország térképe,
  • az 1 eurós érmén a jelenleg is használatban lévő kuna,
  • az 50, 20 és 10 centes érmékre Nikola Tesla, míg
  • az öt-, a két- és az egycentes érmékre az ősi szláv glagolita írás került.

A horvát sajtó ezt követően tette közzé a skót fényképész által készített fotót, amely fellehető az interneten, és teljesen megegyezik az érmén lévő kuna grafikájával.

Megszólalt az ügyben a fotós is, tolvajnak nevezve az alkotót:

„Hallottam, hogy a győztes pénzjutalmat is kapott. Én nem kaptam semmit. Ő egy tolvaj”.

A horvát grafikus 70 ezer kuna (nagyjából 3 millió forint) jutalmat kapott a szimbólum kidolgozásáért, amely első helyen végzett a HNB pályázatán. Pranjković hétfői közleményében bejelentette, hogy a médiában és a közösségi oldalakon kialakult kellemetlen légkör, valamint a rá nehezedő nyomás miatt úgy döntött, hogy visszavonja a motívumra vonatkozó tervjavaslatát, és lemond a rajzpályázaton részvétel jogáról.

Horvátország 2023. január 1-jén tervezi bevezetni az eurót, szeptember elejétől az országban már euróban is fel kell tüntetni a termékek és egyes szolgáltatások árát. Hasonló botrányra nálunk egy ideig még biztosan nem kell számítani, Matolcsy György szerint az egész EU rosszabbul járt az euróval, és Magyarország felzárkózásának útját is bezárná, ha bevezetnénk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!