Irán elleni szankciókat oldott fel az Egyesült Államok

2022. február 5. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Feloldotta az Egyesült Államok kormánya a szankciók egy részét Iránnal szemben, ezzel lehetővé téve, hogy a két ország ismét együttműködjön polgári célú atomprogramokban, írja az MTI.

A lépés inkább technikai jellegű, azonban fontos gesztus Teherán felé, az iráni atomalku megmentését célzó bécsi tárgyalások folyamatában. Egy amerikai tisztségviselő, kiemelte, hogy ez nem engedmény amerikai részéről, az átfogó megállapodástól még messze vannak, de a lépés mindenképp megkönnyíti „technika egyeztetéseket”.

Tavaly április óta zajlanak Bécsben egyeztetések az iráni atomalku megmentéséről. 2018-ban Donald Trump akkori amerikai elnök egyoldalúan léptette ki az Egyesült Államokat, és visszavezette az iráni gazdaságot erősen hátráltató szankciókat. Ezeket 2015-ben, egy megegyezés után kezdték el csökkenteni, cserébe Irán vállalta, hogy korlátozza atomtevékenységét.

A Trumpot az elnöki székben váltó Joe Biden azonban megválasztása után jelezte, hogy kész újratárgyalni a 2015-ös állapotokhoz való visszatérést. A 2015-ben elért megegyezéshez hasonló állapot még messze van, de a most bejelentetett intézkedés is fontos, mert olyan szankciókat oldott fel, amelyeket még Trump idején vetettek ki azokra a nemzetközi vállalatokra, amelyek együttműködnek Iránnal polgári célú atomenergia tevékenységében.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter úgy reagált:

„egyes szankciók feloldása valóban értelmezhető annak a jó szándéknak a jeleként, amelyről az amerikaik beszélnek. Viszont ez a lépés nem elégséges. A jó szándék – a mi nézőpontunkból – valami olyasmit jelent, amelynek kézzelfogható következményei vannak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!